Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomi: Avancerad makroekonomisk analys

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Avancerad makroekonomisk analys behandlar grundläggande makro­ekonomisk teori på hög analytisk och formell nivå. Ett viktigt inslag är att ge de makroekonomiska modellerna en mikroekonomisk underbyggnad som utgår ifrån individers och företags beslut.

Kursen analyserar främst konjunktursvängningar, arbetslöshet, inflation samt finans- och penningpolitik. Inledningsvis behandlas sparande, investeringar och kapitalackumulation. Dessa faktorer ligger till grund för modeller om s.k. reala konjunkturcykler, där både tillväxt och konjunkturcykler kan studeras samtidigt.

Därefter behandlas keynesianska konjunkturteorier där cyklerna uppkommer och fortplantas av att löner och priser är trögrörliga. Orsakerna till och konsekvenserna av denna trögrörlighet analyseras utförligt. Avslutningsvis behandlas makroekonomiska modeller som belyser inflation och penningpolitik samt arbetslöshetens orsaker. Ett viktigt inslag i modellerna är att analysera effekterna av makroekonomisk politik över tiden.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Nationalekonomiska institutionen

Besöksadress
Tycho Brahes väg 1, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 00 00

http://www.nek.lu.se

Mårten Wallette

Studievägledare

+46 46 222 86 75

marten [dot] wallette [at] nek [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Minst 90 hp nationalekonomi, inklusive en kurser motsvarande NEKG21 Mikroekonomisk analys, NEKG41 Makroekonomisk analys och NEKG31 Ekonometri (eller 15 hp Statistik). Studenter på Masterprogrammet i nationalekonomi (EAECO) är också behöriga.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

1 november 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 5 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Nationalekonomi: Avancerad makroekonomisk analys är 16 875 SEK.