Kritiska perspektiv på brott, straff och social kontroll
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen mål är att utifrån rättssociologiska och kriminologiska perspektiv erbjuda fördjupad kunskap om brott, strafftillämpning, kriminalpolitik och social kontroll. Presentationer och diskussionerna utgår från en konstruktivistisk syn på brott, där utgångspunkten är att det som räknas som avvikande beteende och som brott inte är något av naturen givet. Under kursen ska studenten arbeta med en essä relevant för kursens innehåll. Studenten väljer själv ett essä-ämne. Studenterna tillgodogör sig kursinnehållet genom föreläsningar samt seminarium där studenten kommer presentera och kommentera varandras pågående arbeten.
Kursen består av en modul som berör tre teman.
Tema 1: Den sociala konstruktionen av brott och kontroll Det första temat syftar till att ge studenten kunskap om en socialkonstruktivistisk syn på brott, avvikelse och social kontroll.
Tema 2: Rådande straffrättsliga och kriminalpolitiska trender Det andra temat syftar till att fördjupa sig i rådande straffrättsliga och kriminalpolitiska trender.
Tema 3: Alternativa konflikthanteringsmekanismer och reparativ rättvisa Det tredje temat syftar till att se bortom de vanliga förhållningssätten till brott, straff och social kontroll och rådande straffrättsliga och kriminalpolitiska trender för att istället undersöka och diskutera alternativa konflikthanteringsmekanismer och reparativ rättvisa.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Programadministratör
Helena Edberg
Telefon: +46 72-531 45 74
E-post: helena [dot] edberg [at] soclaw [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
minst kandidatexamen som inkluderar:
- 1-90 poäng i rättssociologi eller annat relevant studieämne som sociologi, kriminologi, juridik, statsvetenskap, socialt arbete, eller motsvarande samhällsvetenskapligt ämne;
- Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska som motsvarar Engelska 6/B (avancerad) från svenskt gymnasium är ett krav. Ekvivalering genomförs på grundval av nationella riktlinjer. Utländska studenter undantas från det grundläggande behörighetskravet på att behärska svenska.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2022
Dagtid Lund, deltid 50%
På engelska
Studieperiod
31 oktober 2022 - 15 januari 2023
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Kritiska perspektiv på brott, straff och social kontroll är 13 750 SEK.