Tekniskt/naturvetenskapligt basår, Naturvetenskaplig inriktning
Förberedande program 60 förutbildningspoäng · 1 år
Beskrivning
Vill du läsa en naturvetenskaplig utbildning men saknar de kurser som krävs för behörighet? Då kan ett Naturvetenskapligt basår vid Lunds universitet vara något för dig!
Utbildningen vänder sig till dig som har grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c och som vill studera en naturvetenskaplig utbildning.
Undervisningen är förlagd till Campus Helsingborg med vissa undervisningsmoment i Lund. Kostnaderna för resor mellan Helsingborg och Lund står du som student själv för.
INNEHÅLL
Basåret omfattar 40 veckors heltidsstudier och följande kurser ingår: Matematik 4, Fysik 1-2, Kemi 1-2 samt Biologi 1-2. Kurser kan komma att läsas parallellt och studierna kommer därför bitvis att vara mycket intensiva. Undervisningen är uppdelad i föreläsningar, övningar i mindre grupper och laborationer.
VIDARE STUDIER
Godkänt Naturvetenskapligt basår ger platsgaranti till det naturvetenskapliga kandidatprogrammet samt sjukhusfysikerprogrammet vid Lunds universitet. Kandidatprogrammet har tolv inriktningar som du kan välja mellan: astronomi och astrofysik, biologi, fysik, geologi, kemi, kemi/molekylärbiologi, matematik, miljö- och hälsoskydd, miljövetenskap, molekylärbiologi, naturgeografi och ekosystemvetenskap, samt teoretisk fysik.
Läs mer om utbildningarna på naturvetenskapliga fakultetens webbplats.
Om utbildningar på naturvetenskapliga fakulteten
BETYG
Godkänt basår krävs för platsgaranti.
Betyget godkänd/underkänd sätts på varje kurs som ingår i basåret. Graderade betyg används ej på basåret. Det innebär att ditt meritvärde från gymnasiet inte påverkas av basåret.
Naturvetenskapligt basår är godkänt när alla kurser på basåret är godkända och examinerade på Lunds universitet. Även om du tidigare läst någon av kurserna som ingår i basåret, måste du läsa om den och bli examinerad i kursen vid Lunds universitet, för att få ett godkänt basår.
Godkänt basår krävs för att platsgaranti till naturvetenskapliga kandidatprogrammet och sjukhusfysikerprogrammet ska gälla.
FRÅGOR OM UTBILDNINGEN
Har du frågor om fortsatta studier efter Naturvetenskapligt basår eller om platsgaranti på naturvetenskapliga kandidatprogrammet samt sjukhusfysikerprogrammet vid Lunds universitet, kontakta studievägledare Lotta Persmark: lotta [dot] persmark [at] biol [dot] lu [dot] se
För generella frågor om basårsstudier är du välkommen att kontakta studievägledare Ylva Oscarsson: info_helsingborg [at] lth [dot] lu [dot] se
Har du frågor om meritpoäng, antagning och behörighet kan du vända dig till Lunds universitets allmänna studievägledning.
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Studievägledare
Lotta Persmark
E-post: lotta [dot] persmark [at] biol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Helsingborg, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
28 augusti 2024 - 8 juni 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 20,17 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 20,50 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,10 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 36 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.