Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fysioterapeutprogrammet

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Fysioterapeutexamen

Lärare och elever. Foto.

Beskrivning

Vill du arbeta med att påverka människors hälsa genom att förebygga, bibehålla och återfå människors rörelseförmåga? Fysioterapeuter hjälper människor i alla åldrar, oavsett sjukdom eller skada, att få ett aktivare liv.

Fysioterapeut är den tredje största yrkesgruppen inom hälso-och sjukvården och är en självklar del av ett medicinskt team. Du arbetar under eget ansvar med bedömningar samt förebyggande, behandlande och rehabiliterande åtgärder. Fysioterapeuter arbetar med individer och grupper i alla åldrar. Bedömningar och åtgärder riktas till patienter med sjukdomar och skador i olika organsystem, såsom andningsorganen, cirkulationssystemet, nervsystemet, rörelseorganen och till personer med psykisk sjukdom eller psykisk ohälsa. Dina insatser kommer göra skillnad i människors vardag. Hälsofrämjande åtgärder är en naturlig del av fysioterapeutens arbete.

Förutom att arbeta inom hälso-och sjukvård kan fysioterapeuter vara verksamma inom tex friskvård, idrottsmedicin, skolhälsovård, företagshälsa, produktutveckling och forskning.

Fysioterapeutyrket vilar på vetenskaplig grund. Under utbildningen kommer du att studera vetenskapsområdet fysioterapi samt fördjupa dig inom anatomi, fysiologi, medicinska ämnen, biomekanik, pedagogik och beteendemedicin.

De teoretiska studierna varvas med praktisk färdighetsträning på kurskamrater och verksamhetsförlagd utbildning inom hälso- och sjukvården. Under utbildningen finns goda möjligheter till internationella kontakter och utbyten.

Fysioterapeututbildningen i Lund har genomgått en HBTQI certifiering. Detta för att skapa en miljö där alla känner sig inkluderade och välkomna.

I Lund sker studierna på campus i Medicinska fakultetens hus Forum Medicum, en modern byggnad anpassad till dagens pedagogik med ett studentaktivt lärande i fokus. Samtliga utbildningar inom Medicinska fakulteten har sina undervisningslokaler här.

Fysioterapeutstudenterna tillhör studentföreningen Medicinska föreningen.

Att studera i Lund blir ofta ett minne för livet då Lunds studentliv är omvittnat. Det är traditionstyngt men också nyfiket och mångfacetterat. Det finns mycket goda möjligheter att engagera dig och därigenom finna nya sociala kontakter.

Här finns något för alla.

Elin berättar om programmet

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kortfakta

Studietakt:
Helfart

Studieort:
Lund

Internationella möjligheter: 
De internationella möjligheterna (Medicinska fakultetens studentwebb)

Kontakt

Studievägledare

Katrin Blennow

Telefon: +46 46-222 04 76

E-post: katrin [dot] blennow [at] med [dot] lu [dot] se

Studievägledning - Information och telefontider (studentwebben)

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Idrott och hälsa 1, Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 + 1a2

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

29 augusti 2024 - 13 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)19,64
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)19,49
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,20

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 70 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

27 januari 2025 - 16 januari 2028

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-10-15

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)17,98
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)17,52
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,05

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 70 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Fysioterapeutprogrammet är 480 000 SEK.

Karriär

Var kan jag arbeta och med vad?

Som fysioterapeut har du ett brett arbetsfält och du kommer att arbeta med rörelse som det huvudsakliga medlet för att främja hälsa och minska ohälsa. Du kan arbeta både inom offentlig och privat verksamhet, till exempel inom öppen och sluten hälso- och sjukvård, äldre- och handikappomsorg, företagshälsovård och skola. Du kan möta olika former av funktionspåverkan, både fysiska och psykiska. Du kommer att kunna ansvara för hela kedjan, från bedömning av en patient och val av åtgärder, till genomförande av behandling och utvärdering.

Akademisk karriär

Forskarutbildningen är till för dig som är intresserad av en akademisk karriär. För att vara behörig behöver du läsa vidare på avancerad nivå, till exempel vårt masterprogram i medicinsk vetenskap med huvudområde fysioterapi.

Arbetsmarknadsprognos

Arbetsmarknaden är god för dig som färdigutbildad fysioterapeut då behovet av fysioterapeuter väntas öka inom rehabilitering och förebyggande hälsovård.

Möt våra studenter