Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konst + forskning = nya sätt att se

Swati Aggarwal och Ashley Middleton
Swati Aggarwal och Ashley Middleton är från två helt olika världar men har funnit ett kreativt och spännande sätt att skapa konst av forskning. Foto: Kennet Ruona

En handfull utvalda konstnärer har kopplats ihop med forskare från European Spallation Source (ESS) och resultatet är oväntade möten, annorlunda tankar och nya utmaningar. Både för konstnärerna och forskarna. Resultaten hjälper ESS att kommunicera komplex forskning och den påverkan den kan ha på regionen och världen.

ESS som byggs i nordöstra Lund är en unik materialforskningsanläggning som liknar ett gigantiskt mikroskop där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå.

Världens mest kraftfulla neutronkälla ska hjälpa forskare att studera olika typer av material, från plaster och proteiner till mediciner och batterier för att förstå deras struktur och funktion.

I ett kreativt samarbete ska de sju utvalda konstnärerna som matchas med forskare från ESS fundera över frågor som rör nutid och framtid.

Från olika planeter

Ashley Middleton, konstnär från New York som nu bor i Berlin, har under ett tag samarbetat med Swati Aggarwal, som kommer från en stad i norra Indien och forskar inom området strukturbiologi. Det är ett vetenskapsområde som undersöker den fysiska strukturen hos makromolekyler i atomär skala. Makromolekyler är ett viktigt inslag i hur vårt genetiska arv överförs och i vår förståelse av vårt immunförsvar.

Swati Aggarwal använder instrument vid ett av ESS-labben för att extrahera proteiner från djur, bakterier och växter till en lösning. Proteinmolekylerna i lösningen är för små för att vara synliga i mikroskop och omvandlas därför till kristaller. Först då kan forskare förstå de mest grundläggande biologiska funktionerna hos levande organismer och designa effektivare läkemedel.

 Naturen har så mycket skönhet i sig, så vad kan jag tillföra i min roll som konstnär?

Ashley Middleton uttrycker sig i många konstformer med hjälp av filosofi och vetenskap för att förstå kroppens förhållande till naturen.
Genom fotografi, skulptur och installationer illustrerar hon hur beteende och miljö påverkas av digitala medier.

- Swati och jag är från olika planeter, men har kunnat slå samman våra världar i processen att producera nya konstverk, säger Ashley Middleton.

Deras fokus, både via Zoom och i Swati Aggarwals labb, har varit de vackra kristallerna. Och deras samarbete har vida överträffat förväntningarna, även om de går olika vägar. Swati Aggarwal vill se resultat i en viss riktning och Ashley Middleton har vanligtvis alla alternativ öppna, men båda är flexibla i vad som kan skapas i en konstnärlig form. Tillsammans har de tagit omvägar som lett till nya, ibland oväntade, vägar framåt.

Swati Aggarwal har tidigare varit engagerad i forskningskommunikation och vill gärna bidra till att minska klyftan mellan samhället och forskarvärlden genom att använda ett pedagogiskt förhållningssätt för att förklara forskning som är svår att förstå. Med hjälp av konsten tror hon att det är lättare att visa vad ESS går ut på och hur anläggningen kommer att påverka vår framtid.

- Vi vill förklara för allmänheten på ett väldigt enkelt sätt. Det är samhällets pengar vi använder på den här anläggningen och allmänheten har rätt att få veta hur deras skattepengar kommer att användas i framtiden för att bedriva forskning inom miljöområdet och läkemedelssektorn, säger hon.

Konstnären och forskaren
Kan konst inspirera forskning att ställa nya frågor? På den frågan svarar Swati Aggarwal och Ashley Middleton ja. Foto: Kennet Ruona

Gör det osynliga synligt

När Swati Aggarwal arbetar i ett labb organiserar atomer och molekyler sig i strukturer när de blir kristaller. Ashley Middleton har satt sig ner och försökt förstå hur Swati Aggarwal arbete fungerar och även hon har sett skönheten i kristallstrukturerna.

- Naturen har så mycket skönhet i sig, så vad kan jag tillföra i min roll som konstnär?

Genom poddar, YouTube och böcker har hon försökt lära sig ett språk så att hon kan kommunicera med sin forskarkollega. Hon vill inte bara  illustrera forskningsdata utan gå längre för att hitta sin egen tolkning.

Ashley Middleton vill se alla små detaljer som är involverade i processen i att upptäcka dessa nanostrukturer. Kanske är det genom att skapa 3D-konstverk av en kristall i mänsklig storlek som vi kan röra, så att vi förstår hur vår omgivning är full av nanopartiklar som vi inte kan se. Kanske kan ljud tillföra ytterligare en dimension.

- Pandemin har fått mig att tänka mycket på hur vi påverkar varandra. Hur är vi länkade på både mikro- och makronivå – till varandra och vår miljö – och hur vi kan vara mer medvetna och omtänksamma?

Kan konst inspirera forskning till att ställa nya frågor?

-  Ja, jag blir inspirerad av konst och sedan tar jag med konst i min forskning, säger Swati Aggarwal, som gillar att koppla av genom att rita eller måla med akvarell eller akryl.

En målning av en bukett proteiner eller mönstret på Lunds domkyrkas tak hjälper henne att se och förklara sin forskning, både för sig själv och andra.

- När min forskning inte går så bra eller när mina forskningsresultat inte blir som jag vill, då målar jag. Det hjälper mig att vara mer öppen i min forskning.

Ashley Middleton hoppas och tror att konst kan inspirera till kritiskt tänkande som kan leda till olika sätt att skapa och tolka materia. Att ingenting är omöjligt.

- De vetenskapliga och konstnärliga processerna liknar varandra genom att de båda till stor del handlar om observation. Skillnaden är att vetenskap växer genom beslutsamhet och konst växer genom obestämdhet.

Fakta:

IAC, Inter Art Center, och ESS är värdar för sju konstnärer som utbyter idéer med ESS-forskare och ingenjörer. Kandidaterna har handplockas utifrån intresse och bakgrund. Konstnärsresidenset är ett samarbete med Wisdome Innovation

Läs mer om projektet

I mars kommer Ashley Middletons och Swati Aggarwals konst, tillsammans med verken från de andra paren, att ställas ut för allmänheten på IAC i Malmö.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.