Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet i topp fem i Horisont Europa

Universitetshusets fasad i solljus mot blå himmel. Foto.
Forskare vid Lunds universitet är mycket framgångsrika när de söker medel inom EU:s ramprogram för forskning och innovation. Foto: Nina Ransmyr

Lunds universitet är Sveriges mest framgångsrika lärosäte i EU:s ramprogram och var femte bäst i Europa under 2023.

Under 2023 har Lunds universitet beviljats cirka 63 miljoner euro i anslag från EU:s ramprogram Horisont Europa.

– Det är fantastiskt att forskare från Lunds universitet har beviljats så mycket stöd. Denna framgång bygger på att många har engagerat sig och sökt EU-medel från flera olika delar av ramprogrammet. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har gjort detta möjligt. Nu ska vi förvalta resurserna väl och visa att vi är värda förtroendet vi fått, säger Per Mickwitz, vicerektor med ansvar för forskning. 

Det totala utfallet för Lunds universitet i EU:s ramprogram är nu 159 projekt, varav 66 projekt leds av universitetet. Sett till hela programperioden ligger nu Lunds universitet på en nionde plats. Detta är en klättring med fjorton platser jämfört med det förra ramprogrammet, Horisont 2020. 

Horisont Europa är EU:s ramprogram, det nionde i ordningen, för forskning och innovation. Programmet är uppbyggt kring tre prioriteringar: vetenskaplig spetskompetens, globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft samt innovativa Europa. Det pågår under åren 2021 till 2027. 

Topp 5 i Europa 2023

  • KU Leuven 90 951 381,68 euro
  • Köpenhamns universitet 90 067 826,55 euro
  • Gents universitet 75 009 823,03 euro
  • Delfts tekniska universitet 70 156 839,08 euro
  • Lunds universitet 63 392 843,49 euro

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.