Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 17 mars

Vårbudgeten, åtaganden för Max IV och ESS, samarbete med Nottingham, uppehållstillstånd för utländska forskare, Max IV-utmärkelse och Futuralkarnevelj är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Vårbudget. I dag är Per i Stockholm för att besöka Utbildningsdepartementet för att få reda på vad som kan förväntas i den kommande vårpropositionen. Vi hoppas att regeringen hörsammar vårt stora behov av 2000 fler studieplatser. Redan nu står det klart att regeringen planerar 10 000 nya platser i Sverige, varav 9 000 ska gå till lärarutbildningen, en successiv utbyggnad som ska inledas med 4 000 platser det första året för att vara fullt utbyggd 2018. Platserna ska vara permanenta. Detta är givetvis glädjande nyheter, men räcker inte till för vårt behov. Goda nyheter är också att regeringen nu dragit tillbaka sitt förslag att sänka studiemedlet. Finansieringen lär komma att tas från en mindre höjning av alkoholskatten. Det är bra att regeringen kan ändra sig. Tänk om man gjorde detsamma när det gäller sänkningen av krogmomsen som kostar ca 5 miljarder per år och knappast gav fler än 10 000 jobb. Den skulle bättre ha kunnat användas till en satsning på den högre utbildningen och då svarat mot två Lunds universitet inom grundutbildningen, det vill säga ca 60 000 heltidsstudenter som ges en kvalificerad och framtidsinriktad utbildning.

Vi kommer att ta upp mer om detta i rektorsbloggen inom kort.

Läs mer om förslaget till fler utbildningsplatser


Regeringen uppvaktades den 11 mars om våra stora åtaganden för MAX IV och ESS som omfattar ca 130 miljoner kronor per år under tio år. Som tidigare nämnts hoppas vi få viss kompensation för detta ansvarstagande och även en tydlig avgränsning av vårt finansieringsansvar för ESS.

Samarbete med Nottingham. Våra båda lärosäten har kommit överens om att tillsammans genomföra fyra gemensamma forskningsprojekt som vi har backat upp med stimulansmedel från båda lärosätena under 2013. Projekten är framtagna för att på bästa sätt utnyttja våra respektive specialistkunskaper och anläggningar, och involverar bland annat Max IV och Humlab. Det känns bra att fortsätta utveckla vårt nära samarbete med Nottingham University som stärker båda våra lärosätens forskningsprofiler inom viktiga områden.

I förra veckan besökte Eva tillsammans med representanter från forskarutbildningskommittén, Sektionen forskning, samverkan och innovation och Sektionen student och utbildning också Nottingham som ett led i arbetet att stärka forskarutbildningen. Förslagen från Trackit-forskarutbildningsrapporten, som tagits fram av universitetet med utredaren Hanne Smidt i spetsen och EUA (Europeean University Association, jämförs med de strategiska och fysiska ramarna för forskarutbildningen på tre europeiska universitet: Freie Universiteit i Berlin, University of Nottingham och Aarhus Universitet.
Trackit-projektet har kartlagt den interna organisationen av forskarutbildningar och stödinsatser vid Lunds universitet, och presenterat ett förslag till hur kunskapen om vem doktoranderna vid Lunds universitet är, hur de klarar sig och vart de tar vägen kan ökas. Diskussionerna med andra universitet gör att vi får förståelse för vad vi kan och skulle kunna göra inom vår verksamhet och ger inblick i hur andra löser dessa frågor.


ESS. Glädjande nog har Storbritannien beslutat att betala 1,8 miljarder till ESS, vilket motsvarar ungefär tio procent av kostnaden. Därmed är cirka 65 procent av de pengar som behövs säkrade, men fortfarande återstår en hel del av de totalt runt 18 miljarder som behövs för att bygga anläggningen. Hittills står Sverige, Danmark och Norge för cirka 50 procent av kostnaden medan Spanien bekostar fem procent. Under mars väntas besked från tunga länder som till exempel Tyskland och Frankrike som också förhandlar om att vara med och betala cirka 10 procent vardera. Förhoppningen är god om att snart ha den samlade finansieringen av ESS på plats.

Läs mer här

 

Utländska forskare ska få lättare att stanna, enligt ett förslag från regeringen. Det är glädjande nyheter och något vi jobbat för länge. För att öka Sveriges attraktionskraft bland doktorander föreslås i en lagrådsremiss att de ska få permanent uppehållstillstånd om de forskat i Sverige i sammanlagt fyra år under en sjuårsperiod. Studenter som studerar minst två terminer ska enligt förslaget kunna stanna i sex månader efter avslutad utbildning för att kunna söka jobb. Det är bra och rimmar väl med vårt arbete för att våra internationella studenter ska få stanna kvar och arbeta i Sverige efter avslutade studier. Att våra studenter kan stanna i Sverige efter avslutade studier för att söka jobb och etablera sig på arbetsmarknaden är nationalekonomiskt viktigt – det är resursslöseri att inte ta hand om högutbildad arbetskraft, det är viktigt för att vi ska kunna rekrytera de bästa studenterna och det är dessutom en anständighetsfråga. Som det ser ut i dag får studenter och forskare bara stanna några få dagar efter avslutade studier, vilket är sämst i Europa.

Per har tidigare tagit upp frågan i en debattartikel tillsammans med EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP), som arbetar som EU-parlamentets rapportör med att ta fram ett nytt direktiv. Utgångspunkten i den rapporten är att studenter och forskare från länder utanför EU ska ha minst ett år på sig att stanna kvar och söka jobb efter avslutad utbildning. Låt oss nu hoppas på inget hinder dyker upp utan att denna förbättring kan bli verklighet.

Läs debattartikeln här
Läs mer om lagrådsremissen här


Konferens och debatt i Stockholm. Per medverkar i en paneldebatt i samband med att den grön-liberala tankesmedjan Fores presenterar sin nya rapport ”Jakten på det nya kapitalet – Sverige i den globala konkurrensen om kompetens”. Rapporten är skriven av Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, Kristina Lindahl von Sydow, chef för EU-frågor och branschregleringar på Livsmedelsföretagen och Sylvia Schwaag Serger, adjungerad professor på Ekonomihögskolan i Lund och direktör för internationell strategi på VINNOVA.

Samma dag inleds en tvådagarskonferens på KTH på temat ”Innovation and Socio-Economic Impact: The Entrepreneurial University” som är en del av EU-kommissionens viktiga arbete i att stärka relationerna mellan universitet och det omgivande samhället.

Läs mer om rapporten

Läs mer om konferensen


MAX IV-byggnaden har nyligen prisats som ”Bästa framtida projekt” vid den internationella fastighetsmässan Mipim. Fastighets AB ML 4 som ägs av Wihlborgs och Peab är byggherre och arkitekterna bakom byggnaderna är FOJAB arkitekter och landskapsarkitekt är Snøhetta. Den som kör förbi MAX IV på E22 kan se vilken häftig byggnad det är som tagit form – så stort grattis till alla inblandade i MAX IV-projektet!

Se filmklipp från bygget och med Janis Kursis, arkitekt på Fojab där han berättar om byggnaden

Läs mer om MAX IV

Prefektmöte har hållits där vi diskuterade en rad frågor och då inte minst de gemensamma kostnaderna.

 

Mats Paulssons stiftelse som äger Medicon Village hade styrelsemöte 10 mars och det är mycket glädjande att nu kunna konstatera att 950 personer arbetar inom anläggningen, det vill säga fler än under AstraZenecas tid.

 

Futuralkarnevelj. I lördags var det stort kalas i Färs och Frosta Arena, med över 3500 karnevalister, vänner till karnevalen med flera. Karnevalens olika sektioner fyllde arenan, och efter en tillbakablick på tidigare års karnevaler, presenterades så äntligen Karnevalsmelodin 2014: ”Futu futu futu–ral, karneval”. Per och Eva hade äran att agera domare i Orkesterkampen, det vill säga vilken av våra eminenta orkestrar Alte Kamereren och Bleckhornen, som skulle utnämnas till förstaorkester i karnevalståget. Det var en seg och jämn kamp mellan de båda kombattanterna, inte minst med tanke på att vi hade gett tre teman, ”barn”, ”rymd” och ”fest”. Till slut och efter noggrann analys blev utslaget till Bleckhornens fördel, kanske litet för att de slog an till takten av melodierna från såväl Fem myror är fler än fyra elefanter som Loreens Euphoria.  Vi ser fram emot Futuralkarnevalen i maj.

Läs mer på karnevalens hemsida

 

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.