Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sfinxerna tillbaka på Universitetshuset

En lyftkran lyfter den första sfinxen
Den första sfinxen på väg upp på Universitetshusets tak. Foto: Kennet Runoa

Efter tre års intensivt arbete kommer nytillverkade sfinxer pryda taket på det Universitetshuset i Lund. På onsdagen började arbetet med att lyfta det fyra nya sfinxerna på plats.


– Det betyder riktigt mycket. De har saknats, säger rektor Erik Renström.

Arbetet med att återskapa de ikoniska sfinxerna påbörjades 2021 efter att en statusinventering av fasaden visat att de dåvarande sfinxerna var i så dåligt skick att de behövde plockas ner. Därefter inleddes det omfattande arbetet med att tillverka nya.

En speciell betongblandning som ska vara tillräckligt hållbar och samtidigt kunna vara detaljrik har tagits fram och testats. Uppgifter om hur de ursprungliga sfinxerna såg ut har inhämtats från olika källor och sammanställts, bland annat med hjälp av ett löst huvud från en av de ursprungliga sfinxerna som finns bevarad i Universitetshusets källare.

– Utmaningen har varit att hitta rätt betongkvalitet som både är hållbar och samtidigt tillåter detaljrik gjutning, säger Karl-Johan Neldeborn, teknisk förvaltare vid SFV, i ett pressmeddelande.

Över två ton tunga

Sfinxen i Botaniska trädgården, som visade sig sakna en hel del detaljer, 3D-scannades. Den scannade filen, sfinxhuvudet från källaren, gamla fotografier och annan historisk dokumentation användes som grund för en skulptör att ta fram en 3D-modell av sfinxen. 

Först gjordes förlagor i gips som användes för att skapa gjutformar i sex delar per sfinx. Därefter göts nya i betong. Sfinxerna är två meter höga och väger över två ton vardera. Arbetet med att lyfta upp dem beräknas pågå i ungefär en vecka. 

Femte sfinx tillverkad

Universitetshuset, ritat av arkitekten Helgo Zettervall och invigt 1882, har haft sfinxer på sitt tak sedan byggnaden stod färdig. De ursprungliga sfinxerna togs ner 1959 och ersattes av repliker 1993, men även dessa behövde bytas ut efter bara 30 år på grund av dålig betongkvalitet.

– Vi har ställt höga krav på gjuteriet för att säkerställa att de nya sfinxerna ska hålla betydligt längre än sina föregångare, säger Maria Nordh, fastighetschef vid SFV i pressmeddelandet.

Som en försiktighetsåtgärd har ytterligare en femte sfinx tillverkats, för att snabbt kunna ersätta en om något skulle gå snett under transport eller montering.

SFV:s pressmeddelande

Fler bilder från sfinxlyftet
Foto: Kennet Ruona

 

Fler bilder från sfinxlyftet 3
Foto: Kennet Ruona
Fler bilder från sfinxlyftet 2
Foto: Kennet Ruona
Fler bilder från sfinxlyftet 4
Foto: Kennet Ruona
En av sfinxerna har landat på universitetshusets tak. Foto.
Sfinxerna tillbaka på Universitetshuset bild nr 5
Foto: Pressbild

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.