Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad EU-ministern lärde sig om halvledare i Lund

EU-minister Hans Dahlgren om halvledarkrisen och halvledarforskningen i Lund

Bristen på halvledare var en orsak till att Sveriges EU-minister Hans Dahlgren nyligen besökte nanolabbet vid Lunds universitet där forskare utvecklar nya typer av komponenter i halvledare. 

Halvledare har blivit hett, eller snarare bristen på dem. Dessa små komponenter är en grundbult i all elektronik och har blivit en bristvara runt om i världen. Allt från fordonsindustrin och tillverkare av hemelektronik till avancerade forskningsanläggningar har tvingats införa produktionsstopp. 

I EU har frågan klättrat allt högre upp på agendan. Mot den bakgrunden ville EU-minister Hans Dahlgren få mer kunskap om halvledare och den spetsforskningen som görs på området i Lund. 

Forskningsmiljön har sedan starten i början av 1990-talet genererat ett femtontal spinoff-företag, välciterade publikationer och, inte minst, en stor mängd civilingenjörsstudenter som är införstådda med problematiken när de kommer ut i arbetslivet. Nanolabbet kan beskrivas som hjärtat i verksamheten. Det finns långt framskridna planer på ett nytt större labb i Science Village i norra Lund.  
 
I filmen ovan intervjuas Hans Dahlgren om hur problemet kan lösas och sina intryck från besöket i Lund. I filmen nedan förklarar Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik, om varför det behövs ett nytt nanolabb ute på Science Village.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.