Vad har du gjort sedan du tog examen?
Sen min examen 2019 har jag arbetat. Under min tid som genusstudent engagerade jag mig också volontärt inom föreningen. När chansen till ett extrajobb som ekonomiadministratör dök upp i föreningen tog jag chansen att bli anställd i föreningen och lärde mig om ekonomi längs vägen. Efter min examen hade jouren beviljats mer pengar vilket gjorde att jag kunde få en större anställning där jag fick stor nytta av min genusvetenskapliga utbildning.
Vad arbetar du med nu?
Idag är jag anställd verksamhetsutvecklare på den feministiska föreningen Tjejjouren i Lund. Jag arbetade i början av min anställning med att arbeta för att föreningen skulle gå från kvinnoseparatistisk till transinkluderande och efter det har jag jobbat vidare med samordning, utbildning och utveckling av verksamheten. Just den här tiden på året (tidig vår) arbetar jag framförallt med återrapportering av de bidrag och partnerskap som finansierat verksamheten under föregående år. Jag utbildar nya volontärer och samverkar med andra idéburna och offentliga aktörer. Som verksamhetsutvecklare ser jag till att den löpande verksamheten funkar och letar hela tiden efter nya utvecklingsmöjligheter.
Varför valde du att läsa genusvetenskap?
Jag valde först att läsa grundkursen i genusvetenskap för att jag ville testa på att plugga på universitet! Sen trivdes jag så bra med utbildningen att jag vips hade gått varje kurs som räknades till programmet och registrerade mig till kandidatprogrammet inför sista terminen.
På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt nuvarande arbete?
Min genusvetenskapliga utbildningsbakgrund gör att jag har en stor trygghet i att arbeta intersektionellt för marginaliserade grupper. I bidragsansökningar och när vi arbetar för samverkan kan jag motivera målgruppens behov utifrån min förståelse av genusvetenskaplig teori. Att ha arbetat volontärt under studietiden har varit viktigt för mig då jag enklare tar till mig komplex teori om jag kan arbeta praktiskt samtidigt. Från genuskandidaten har jag också fått med mig ett strukturerat arbetssätt - att skriva uppsats har till exempel gett mig massor av kunskap jag tar med mig när jag nu lämnar remissvar på nya strategier i kommunen eller motiverar varför vi ska få finansiering för arbetet vi gör.
Vad anser du att en genusvetare kan bidra med på arbetsmarknaden?
Vi bidrar med livsviktiga perspektiv! Min sakkunskap är väldigt inriktad på inkludering och våldsutsatthet. Jag kan driva dessa frågor utifrån en intersektionell förståelse av särskild sårbarhet tack vare min utbildningsbakgrund. Genusvetare kan bidra till förståelse av samhällsstrukturer och normer som ofta är väldigt svåra att få fatt i. Denna förståelse är avgörande för att arbeta för marginaliserade gruppers rättigheter.
Som genusvetare kan det vara klurigt att hitta ett jobb där dina kunskaper ses för vad de faktiskt är - ett avgörande perspektiv om vi vill skapa faktisk jämlikhet - men när du väl hittar rätt kan du göra otrolig skillnad.
Namn: Klara Sundell
Utbildningsbakgrund:
Kandidatexamen genusvetarprogrammet Lunds universitet
Arbetsplats:
Tjejjouren i Lund (en transinkluderande jour)
Titel på nuvarande jobb:
Verksamhetsutvecklare
Utbildningsbakgrund:
Jag har en genusvetenskaplig kandidatexamen från Lunds universitet där jag tog examen 2019.
Under min första valbara termin studerade jag sociologi med inriktning på rasism, litteratur och kvinnohistoria vid Michigan State University. Min andra valbara termin studerade jag ledarskap och organisation vid Malmö Universitet.
Under hela min studietid engagerade jag mig också volontärt inom föreningen som sedan blev min arbetsplats.