De mätningar som har gjorts visar lukt från träskyddsmedel, fukt och mikrobiell påväxt i form av alger, mögelsvamp och bakterier. Den sammantagna rekommendationen från Företagshälsovården är att huset inte bör användas innan renoveringen är klar. Om universitetshuset inte kan stängas helt så ska vistelse i huset begränsas så mycket som möjligt och särskilda åtgärder för att miniminera hälsoriskerna ska vidtas.
Förvaltningschef Susanne Kristensson beslutar därför att det inte ska finnas någon verksamhet i Universitetshuset från 2026 och att en successiv avveckling av bokade arrangemang 2025 ska göras. En ytterligare anledning till stängningen är att Statens fastighetsverk behöver göra fler undersökningar som bara kan göras om huset är stängt.
– Det är försiktighetsprincipen som gäller nu, säger Susanne Kristensson. De verksamheter som har bokade arrangemang i Universitetshuset under resten av året har kontaktats liksom de verksamheter inom universitetet som har personal i huset i samband med arrangemangen.
Enligt Företagshälsovården är risken låg för akuta hälsoeffekter hos personer som tillfälligt vistas i huset, men känsliga personer kan reagera och bör därför inte vistas i huset mer än åtta timmar. Symtom som kan uppstå är ögonirritation, irritation i luftvägarna med hosta eller försämrad astma, trötthet och huvudvärk. Känsliga personer är barn, gravida, allergiker, astmatiker eller personer med annan sjukdom i luftvägarna.
Relaterad information på Medarbetarwebben