Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturlig och artificiell kognition

Filosofiska institutionens robotlab. Foto: Johan Bävman.

Genom att undersöka levande varelsers beteendemönster och kombinera det med forskning om robotar och programvara, kan forskare vid Lunds universitet ta fram banbrytande kunskap om intelligenta systems funktioner.

Kognition handlar om hur människan, djur och maskiner uppfattar, tar emot, bearbetar, lagrar, plockar fram och delar information. Att förstå sig på detta var en målsättning redan hos de antika grekiska filosoferna.

Forskning om intelligenta enheters beteende

Idag observerar forskarna fortsatt beteenden bland djur och människor, men de utvecklar också ny artificiell intelligens för maskiner och programvaror.

Forskarna inom profilområdet:

  • tar fram ny kunskap om interaktionen mellan hjärnan hos både djur och människor och datorers sätt att ta emot, bearbeta, lagra och plocka fram information.
  • mäter beteendemönster med avancerade instrument.
  • utvecklar artificiell kognition i form av sensorer och programvara.
  • ökar kunskapen om komplexa konsekvenser av kollektivt beteende hos naturliga och artificiella enheter.
  • försöker hitta lösningar på utmaningar som kan uppstå i samband med en storskalig automatiseringen av samhället.

Forskarna utvecklar bland annat nya verktyg och metoder som kan validera olika teorier om naturlig kognition. Kunskapen kan användas för att ta fram nya artificiella kognitiva förmågor för allt mer komplexa autonoma system som robotar. Men den kan också användas för att öka vår förståelse om hur djur, människor och robotar påverkar varandra.

Användningsområden

I nära samarbete med industri och offentlig sektor tar forskarna fram nya lösningar och innovationer inom kognitionsområdet.

Genom att exempelvis titta på hur insekter navigerar och positionerar sig utan att använda för mycket energi, kan forskarna kopiera en teknisk lösning för framtidens drönare. Kognition i form av artificiell intelligens gör det också möjligt att skapa nya robotar som beter sig på sätt som vi mest förknippar med levande varelser.

Forskarna kan titta på hur interaktionen ser ut från djur till djur – och i flock. Vad händer exempelvis när många individer utsätts för väldigt många algoritmer? Denna kunskap skulle kunna översättas till sociala medier som Facebook och Twitter eller användas inom till exempel undervisning och i politik.

För att jordbruk och skogsbruk ska bli mer effektivt och miljömässigt hållbart behövs automatiska analyser av sensordata som exempelvis satellitbilder, drönarbilder, väderdata och markmätningar. Här spelar artificiell kognition en nyckelroll.

Profilområde vid LU

Naturlig och artificiell kognition är ett av fem profilområden vid Lunds universitet. Områdets unika spetsforskning ska förbättra människors livsvillkor och hitta lösningar på globala problem.

Koordinator
Kalle Åström
Professor i matematik
Telefon: 046-222 45 48
karl [dot] astrom [at] math [dot] lth [dot] se (karl[dot]astrom[at]math[dot]lth[dot]se)

Ställföreträdande koordinator
Marianne Gullberg
Professor i psykolingvistik
Telefon: 046-222 03 89
marianne [dot] gullberg [at] ling [dot] lu [dot] se (marianne[dot]gullberg[at]ling[dot]lu[dot]se)

Forskningsdatabas

Forskare, projekt och publikationer inom profilområdet.

Lunds universitets forskningsportal


Aktuellt inom naturlig och artificiell kognition