Mänskliga rättigheter - Masterprogram
Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen
Beskrivning
Programmet har en flervetenskaplig humanistisk profil och förenar historiska, politiska, filosofiska och rättsliga perspektiv för att skapa en fördjupad förståelse för och ett analytiskt förhållningssätt till mänskliga rättigheter som den komplexa företeelse det är i vår samtid. I programmet behandlas mänskliga rättigheter inte bara som en etisk princip eller som grund för rättsregler, utan som en del av det demokratiska samhällets infrastruktur.
Programmet är forskningsorienterat och vänder sig studenter som är intresserade av att utveckla tvärvetenskapliga färdigheter, relevanta för vår tids politiska och kulturella utmaningar. Vi fokuserar på en interaktiv undervisningsstil med nära koppling till vår pågående forskning.
Programmet ges av avdelningen för mänskliga rättigheter vid Historiska institutionen. Vi finns på LUX som erbjuder en livlig studiemiljö med bibliotek, café och studieplatser.
Programstruktur:
Termin 1: Mänskliga rättigheter i den globaliserade världen: Aktörer, indikatorer och institutioner (15 högskolepoäng), Mänskliga rättigheter i politikens och filosofins historia (15 högskolepoäng), termin 2: Mänskliga rättigheter: forskningsmetoder och forskningsetik (15 högskolepoäng), Tematiska fördjupningskurser (motsvarande 15 högskolepoäng), termin 3: Fältkurs, där studenten väljer praktik eller fältarbete (30 högskolepoäng), termin 4: Examensarbete (30 högskolepoäng).
Utbildningsplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Utbildningskoordinator
Kristina Robertsson
Telefon: 0462223047
E-post: mrs [at] mrs [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Kandidatexamen i mänskliga rättigheter eller annat relevant ämne inom humaniora, samhällsvetenskap, teologi eller juridik, samt Engelska 6/B.
För sökande med kandidatexamen i annat ämne än mänskliga rättigheter krävs att man genom specialisering eller examensarbete visar tillräckliga ämneskunskaper.
Urval
Betyg från kurser av relevans för programmet. Sökandes kunskaper i engelska, muntligt och skriftligt. Motivationsbrev och två rekommendationsbrev.
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
1 september 2025 - 6 juni 2027
Ansökan
Sista ansökningsdag 2025-01-15
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Mänskliga rättigheter - Masterprogram är 250 000 SEK.
Viktig information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)
När du söker till ett masterprogram kan det finnas särskilda instruktioner eller extra dokument som ska skickas in med ansökan. För att vara säker på att din ansökan blir komplett, vill vi att du även läser den mer specifika ansökningsinformationen på programsidan på vår internationella webbplats. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.
Läs detaljerade instruktioner om att ansöka till master