Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mask i hjärnan hos ödleembryon

en murödla
Murödlor är vanliga runt Medelhavet. Foto: Nathalie Feiner

För första gången har forskare upptäckt nematoder, maskar, i hjärnan hos embryon i ödleägg. Det är första gången som en upptäckt av det här slaget görs i embryon i reptilägg över huvud taget.

Upptäckten gjordes av ett internationellt forskarlag lett av Nathalie Feiner, evolutionsbiolog vid Lunds universitet. De upptäckte maskarna när de studerade murödlor i Pyrenéerna. Tre av 16 undersökta embryon hade mask i hjärnan.

– Jag blev chockad när jag såg att något rörde sig i embryots hjärna, och då har jag ändå dissekerat jättejättemånga ödleägg, berättar Nathalie Feiner och fortsätter, nästa överraskning kom när vi hittade motsvarande nematod i mödrarnas äggstockar.

Från äggstock till hjärna

Maskarna som upptäckts i äggstockarna och i embryonas hjärnor är en ny art av rundmaskar. Forskarna tror att de härstammar från nematoder i ödlornas tarmar och har anpassat sig till ett liv i honornas äggstockar. Stämmer deras misstankar att nedärvningen till embryonas hjärnor sker via äggstockarna så kan hanar inte sprida nematoder till nästa generation.

Enligt forskarna var syskonen till de dissekerade embryona friska när de kläcktes. Trots att forskarna konstaterade att de hade mask i sina hjärnor efter att de kläckts.  

ett embryo till en murödla
Ett embryo till en murödla. Foto: Nathalie Feiner

Nathalie Feiner kommer inte att gå vidare och forska på nematoder i hjärnan hos embryon. Däremot hoppas hon att andra forskare tar vid och går vidare.

– Parasiter är inte min nisch så jag hoppas att specialister plockar upp det här spåret och fortsätter. Det vore spännande att få veta om det bara är murödlor som har mask i hjärnan eller om det finns hos andra arter också. Det skulle också vara intressant att ta reda på om beteendet påverkas hos individer med mask i hjärnan.

Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidsskriften The American Naturalist
Vertical transmission of a nematode from female lizards to the brains of their offspring

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.