Naturvetenskapligt kandidatprogram, Astronomi och astrofysik
Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Beskrivning
Vill du studera galaxer, leta efter liv på andra planeter eller utveckla datorsimuleringar för olika processer inom astrofysik? Väljer du det här programmet så får du teoretiska och praktiska verktyg för att förstå och observera universum.
Människan har sedan årtusenden tillbaka studerat natthimlen. Under lång tid gjordes observationer med blotta ögat eller med hjälp av mycket enkla linser. Idag använder astronomer avancerade teleskop och instrument, både på marken och ute i rymden. De använder dessutom kraftfulla datorer för att analysera den information de samlat in. Med hjälp av datorer kan astronomer även skapa modeller. De kan till exempel handla om hur planeter bildas kring stjärnor utanför vårt solsystem, om svarta hål eller om neutronstjärnor. Den nya kunskapen är inte bara viktig för att förstå vår plats i universum och hur allting hänger ihop. Kunskapen kan också ha betydelse inom andra ämnesområden. Till exempel kan observationer av solen samt jordens bana runt solen, hjälpa oss att förstå klimatvariationer både bakåt och framåt i tiden.
Under utbildningen
Under utbildningen lär du dig bland annat hur planeter bildas, förutsättningar för liv i universum, de olika stadierna i en stjärnas liv, hur strålning växelverkar med materia och hur du känner igen olika galaxtyper. Du lär dig också om programmering, modelleringsmetoder och statistik. Du kommer till exempel att göra egna datorprogram för att lösa problem. I utbildningen ingår föreläsningar, problemlösningsövningar, egna projekt och laborationer (både med dator och teleskop).
Under de två första åren läser du fysik och matematik. Därefter har du grunden du behöver för att börja läsa astronomi under tredje året. Du kan då välja mellan flera olika astronomikurser. Kurserna förbereder dig för ditt examensarbete som är kopplat till ett forskningsprojekt vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik.
Många kurser och mycket kurslitteratur är på engelska, vilket gör dina kunskaper lika användbara i Sverige som utomlands. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning vid ett annat universitet, i en annan del av världen. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen. Genom att läsa en eller två terminer utomlands kan du skaffa en unik utbildningsprofil som passar just dig. Samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet (SI står för samverkans-inlärning) på minst en kurs. På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.
Efter utbildningen
Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram. Därefter går flera studenter vidare med en forskarutbildning.
Som astronom kan du bland annat arbeta med forskning och utbildning på ett universitet eller en internationell forskningsanläggning som Europeiska Sydobservatoriet (ESO). Du kan även arbeta med exempelvis rymdfysik, datorberäkningar, simuleringar, elektronik, IT- och telekom samt inom finans- och försäkringsbranschen.
Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.
Podd om programmet
Finns det liv bortom jorden? Och kommer universum att gå under? Få svaren i poddavsnittet om det naturvetenskapliga kandidatprogrammet med inriktning astronomi och astrofysik.
Läs textversionen av poddavsnittet
Se film om utbildningen
Programmets innehåll
I cirkeldiagrammet nedan får du en överblick över programmets innehåll. Nedanför diagrammet kan du se en lista över vilka kurser du läser under utbildningens tre år.
År 1
- Fysik: Introduktion till universitetsfysik, med mekanik och ellära
- Fysik: Introduktion till universitetsfysik, med optik, våglära och kvantfysik
- Fysik: Introduktion till universitetsfysik, med termodynamik, klimat och experimentell metodik
- Matematik: Envariabelanalys
- Matematik: Lineär algebra 1
- Numerisk analys: Beräkningsprogrammering med Python
År 2
- Matematik: Lineär algebra 2
- Matematik: Flervariabelanalys 1
- Fysik: Grundläggande kvantmekanik
- Fysik: Matematiska metoder för svängningar, vågor och diffusion
- Fysik: Grundläggande statistisk fysik och kvantstatistik
- Fysik: Atom- och molekylfysik
- Fysik: Kärnfysik
- Fysik: Partikelfysik, kosmologi och acceleratorer
År 3
- Fysik: Fasta tillståndets fysik
- Teoretisk fysik: Elektromagnetism
- Valfria kurser (här kan du välja att läsa olika astronomikurser)
- Astronomi: Examensarbete för kandidatexamen
Utbildningsplan
Öppnas för anmälan
2023-03-15
Saknar du behörighet?
Då kan du söka till ett naturvetenskapligt basår antingen här på Lunds universitet, eller till basåret som ges av Folkhögskolan Hvilan.
Kontakt
Studievägledare
Johanna Nilsson Onsberg
E-post: studievagledning [at] fysik [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2022
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
29 augusti 2022 - 8 juni 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2022 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 19,64 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 18,23 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,35 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2022 - 20 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Start Höstterminen 2023
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
28 augusti 2023 - 7 juni 2026
Ansökan
Öppnas för anmälningar 2023-03-15
Urvalsgrupper | HT 2022 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 19,64 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 18,23 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,35 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2022 - 20 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Astronomi och astrofysik är 465 000 SEK.