Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fysik: Fasta tillståndets fysik

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen syftar till att bredda kunskapen om kvantmekanik från föregående kurs FYSB22 till utökade system, med ett mycket stort antal atomer. Denna nya förståelse tillämpas på fasta ämnen, materialytor och nanostrukturer för att lära sig grunderna i strukturen för dessa system. En annan viktig aspekt är att ge exempel på moderna elektroniska och nanoteknologiska komponenter och deras påverkan på samhället. Förståelse för spektroskopiska metoder, hur de används i experimentella undersökningar och hur de är kopplade till aktiviteterna vid MAX IV och ESS är centralt i kursen. Kursen ger också möjlighet att träna problemlösning, med hjälp av analytiska och numeriska hjälpmedel, och att skriva vetenskapliga rapporter.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Kursansvarig

Claudio Verdozzi

E-post: claudio [dot] verdozzi [at] teorfys [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet och 60 hp inkluderande fysikkunskaper motsvarande FYSA12 Fysik: Introduktion till universitetsfysik, med mekanik och ellära, 15 hp, FYSA13 Fysik: Introduktion till universitetsfysik, med optik, våglära och kvantfysik, 7,5 hp, FYSA14 Fysik: Introduktion till universitetsfysik, med termodynamik, klimat och experimentell metodik, 7,5 hp, FYSB21 Fysik: Matematiska metoder för svängningar, vågor och diffusion, 7,5 hp, FYSB22 Fysik: Grundläggande kvantmekanik, 7,5 hp, FYSB23 Fysik: Grundläggande statistisk fysik och kvantstatistik, 7,5 hp, och FYSB24 Fysik: Atom- och molekylfysik, 7,5 hp samt 45 hp i matematikkunskaper motsvarande MATA21 Matematik: Envariabelanalys, 15 hp, MATA22 Matematik: Lineär algebra 1, 7,5 hp, NUMA01 Numerisk analys: Beräkningsprogrammering med Python, 7,5 hp, MATB21 Matematik: Flervariabelanalys 1, 7,5 hp, MATB22 Matematik: Lineär algebra 2, 7,5 hp. Motsvarande förkunskaper, som inhämtats på annat sätt, ger också tillträde till kursen.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Högskoleprovet (HP)-

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 10 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 1 november 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)-
Högskoleprovet (HP)-

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 40 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Fysik: Fasta tillståndets fysik är 21 250 SEK.