Jobbet som forskare
Henriette Schwartz berättar
Henriette blev inspirerad att läsa astronomi när hon var i Australien och för första gången såg en stjärnhimmel utan störande ljus från städer.
– Det var det vackraste jag någonsin sett. Jag insåg där och då att astronomi inte längre bara var en hobby utan något jag ville jobba med i framtiden.
När Henriette hade läst klart på masterprogrammet i astrofysik fortsatte hon med en forskarutbildning vid universitetet i Leiden, Nederländerna.
– Jag fick ett fantastiskt stöd av mina lärare i Lund när jag berättade att jag ville bli forskare. De hjälpte mig att välja universitet för min forskarutbildning, forskningsområde och att finputsa mitt CV. Det är ingen tvekan om att stödet från Lund gjorde att jag fick doktorandtjänsten i Leiden.
Nu forskar Henriette på University of California i Santa Cruz, USA.
– Jag leder en egen forskargrupp och arbetar med att karaktäriserar exoplaneter (planeter i andra solsystem) med hjälp av hög spektral upplösning. Just nu har jag riktat in mig på rotationsutvecklingen för unga jätteplaneter och bruna dvärgledsagare. Genom att jämföra rotationshastigheter kan vi förstå sambandet mellan rotationstakt, planetmassa, planetsystemets ålder och planetens omloppsavstånd. Målet är att få kunskap om hur planetsystem bildas och utvecklas.
– Det bästa med jobbet är att jag får vara nyfiken och att svaren inte är givna på förhand.
Intervjun genomfördes 2016.
Henriette Schwartz.