Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Jobbet som forskare

Henriette Schwartz berättar

Henriette blev inspirerad att läsa astronomi när hon befann sig i Australien och för första gången såg en stjärnhimmel utan störande ljus från städer.

– Det var det vackraste jag någonsin sett. Jag insåg där och då att astronomi inte längre bara var en hobby utan något jag ville jobba med i framtiden.

När Henriette hade läst klart på masterprogrammet i astrofysik fortsatte hon med en forskarutbildning vid universitetet i Leiden i Nederländerna.

– Jag fick ett fantastiskt stöd av mina lärare i Lund när jag berättade att jag ville bli forskare. De hjälpte mig att välja universitet för min forskarutbildning, forskningsområde och att finputsa mitt CV. Det är ingen tvekan om att stödet från Lund gjorde att jag fick doktorandtjänsten i Leiden.

Nu forskar Henriette på University of California i Santa Cruz, USA.

– Jag leder en egen forskargrupp och arbetar med att karaktäriserar exoplaneter (planeter i andra solsystem) med hjälp av hög spektral upplösning. Just nu har jag riktat in mig på rotationsutvecklingen för unga jätteplaneter och bruna dvärgledsagare. Genom att jämföra rotationshastigheter kan vi förstå sambandet mellan rotationstakt, planetmassa, planetsystemets ålder och planetens omloppsavstånd. Målet är att få kunskap om hur planetsystem bildas och utvecklas.

– Det bästa med jobbet är att jag får vara nyfiken och att svaren inte är givna på förhand.

 

Intervjuad 2016

Henriette, tidigare student

Henriette Schwartz

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen