Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Fysik

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Grafikkort. Foto.

Beskrivning

Lockas du av möjligheten att utveckla miljövänligare teknik, klimatsmarta energikällor eller ta fram material med nya egenskaper? Kandidatprogrammet i fysik ger dig även kunskap inom exempelvis miljömätningar, rymdteknik och datorberäkningar.

Fysik handlar om beståndsdelarna som bygger upp vår värld och om de krafter och naturlagar som styr dem. Fysiker är experter på att ta fram modeller för att beskriva verkligheten och att göra datorsimuleringar för att testa sina teorier. Fysiker är även med och utvecklar teknik som bidrar till en mer hållbar värld, exempelvis effektivare solceller och energisnål LED-belysning. Många uppfinningar som du använder varje dag har sin grund inom just fysiken, bland annat din smartphone, digitalkamera och dator. Kunskap i fysik är också viktig för att förutsäga framtida naturfenomen som klimatvariationer, oväder och solens utbrott.

Under utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat om mekanik, elektromagnetism, kvantmekanik och relativitetsteori. Studierna består av föreläsningar, laborationer, problemlösningsövningar och egna projekt. Du lär dig exempelvis att planera, utföra och analysera experiment, programmera, använda experimentell utrustning samt att bearbeta och använda mätdata.

De två första åren läser du ett basblock med kurser inom fysik och matematik. Kurserna ger dig en stabil grund att stå på inför tredje året då du läser kurser som du väljer själv. Genom de valfria kurserna kan du forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. Under hela utbildningen kommer du i kontakt med forskare och får ta del av högaktuella forskningsprojekt. Avslutningsvis gör du ett examensarbete i samarbete med ett företag eller en forskargrupp.

Många kurser och mycket kurslitteratur är på engelska, vilket gör dina kunskaper användbara internationellt. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning utomlands. Därmed kan du skapa en unik utbildningsprofil som passar just dig, och samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen.

För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet på minst en kurs (SI står för samverkansinlärning). På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.

För dig som är intresserad av att läsa utbildningen på engelska finns en internationell ingång. Utbildningsinnehållet är då identiskt med det som presenteras på denna sida. Se detaljer kring den engelska ingången här: https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-NGNAT-ENFY

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram

Som fysiker kan du bland annat arbeta med miljömätningar, rymdteknik, energikällor, datorberäkningar, nya material, simuleringar, elektronik eller system- och programutveckling. Du kan exempelvis anställas som analytiker, konstruktör, mätingenjör, processutvecklare eller kvalitetsansvarig. Exempel på arbetsplatser för fysiker är teknikföretag, forskningsinstitutioner, myndigheter samt universitet och högskolor.

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

Podd om programmet

Vad skiljer en naturvetenskaplig fysikutbildning från en teknisk fysikutbildning? Och vad får man för experiment? De här frågorna och många fler får du svar på i detta poddavsnitt om fysikutbildningen på Lunds universitet.

Läs textversionen av poddavsnittet "Plugga naturvetenskap - fysik"

Vill du ta del av ännu fler likheter eller skillnader mellan naturvetenskap och teknik? Lyssna till poddavsnittet "Naturvetenskap eller teknik?".

Läs textversionen av poddavsnittet "Naturvetenskap eller teknik?"

Se film om programmet

Programmets innehåll

I cirkeldiagrammet nedan får du en överblick över programmets innehåll. Nedanför diagrammet kan du se en lista över vilka kurser du läser under utbildningens tre år.

Diagram över utbildningens innehåll. Illustration.

År 1

År 2

År 3

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik D).

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

28 augusti 2023 - 7 juni 2026

Ansökan

Sista ansökningsdag 2023-04-17

UrvalsgrupperHT 2022
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)19,38
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,05
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,30

Totalt antal antagna

Höstterminen 2022 - 15 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Fysik är 465 000 SEK.