Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Fysik

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Grafikkort. Foto.

Beskrivning

Lockas du av möjligheten att utveckla miljövänligare teknik, klimatsmarta energikällor eller ta fram material med nya egenskaper? Kandidatprogrammet i fysik ger dig även kunskap inom exempelvis miljömätningar, rymdteknik och datorberäkningar.

Fysik handlar om beståndsdelarna som bygger upp vår värld och om de krafter och lagar som styr dem. Fysiker är experter på att ta fram modeller för att beskriva verkligheten och att göra datorsimuleringar för att testa sina teorier. De är även med och utvecklar teknik som bidrar till en hållbarare värld, till exempel effektivare solceller och energisnål LED-belysning.

Under utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat om mekanik, elektromagnetism, kvantmekanik och relativitetsteori. I utbildningen ingår föreläsningar, laborationer, problemlösningsövningar och egna projekt. Du lär dig till exempel att planera, utföra och analysera experiment, programmera, använda experimentell utrustning samt att bearbeta och använda mätdata. Under utbildningens två första år läser du ett basblock med kurser inom fysik och matematik. Därefter läser du kurser som du till stor del väljer själv. Under sista terminen gör du ett examensarbete i samarbete med ett företag eller en forskargrupp.

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Som fysiker kan du bland annat arbeta med miljömätningar, rymdteknik, energikällor, datorberäkningar eller simuleringar. Du kan anställas som exempelvis konstruktör, mätingenjör, processutvecklare eller kvalitetsansvarig.

Podd om programmet

Vad skiljer en naturvetenskaplig fysikutbildning från en teknisk fysikutbildning? Och vad får man för experiment? De här frågorna och många fler får du svar på i detta poddavsnitt om fysikutbildningen på Lunds universitet.

Lyssna på poddavsnittet på Soundcloud

Läs textversionen av poddavsnittet "Plugga naturvetenskap - fysik"

Vill du ta del av ännu fler likheter eller skillnader mellan naturvetenskap och teknik? Lyssna till poddavsnittet "Naturvetenskap eller teknik?" på Soundcloud.

Läs textversionen av poddavsnittet "Naturvetenskap eller teknik?"

Se film om programmet

Programmets innehåll

I cirkeldiagrammet nedan får du en överblick över programmets innehåll. Nedanför diagrammet kan du se en lista över vilka kurser du läser under utbildningens tre år.

Diagram över utbildningens innehåll. Illustration.

År 1

År 2

År 3

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Johanna Nilsson Onsberg

E-post: studievagledning [at] fysik [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik D).

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)18,65
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)19,55
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,40

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 15 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Fysik är 510 000 SEK.

Karriär

Möt våra studenter och alumner