Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Fysik (undervisning på engelska)

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Grafikkort. Foto.

Beskrivning

Är du intresserad av att förstå de fundamentala krafterna i naturen? Drömmer du om att utveckla miljövänlig teknik eller skapa material med unika egenskaper? Kandidatprogrammet i fysik ger dig den teoretiska och experimentella kunskapen som krävs för att utforska dessa områden.

Fysik handlar om de grundläggande byggstenarna i vår värld och de krafter och lagar som styr dem. Fysiker utforskar materiens egenskaper genom avancerade experiment och utvecklar modeller för att beskriva verkligheten, ofta med hjälp av detaljerade datorsimuleringar. Beroende på din inriktning kan du till exempel arbeta med att undersöka elementarpartiklar eller utveckla nya komponenter för energisnål teknik och effektiva solceller.

Under utbildningen

Det första året ger dig en solid grund med kurser i mekanik, elektromagnetism, kvantmekanik, termodynamik och matematik. Från och med det andra året fördjupar du dina kunskaper genom att kombinera fysik och matematik. Du kommer att studera tillämpningar inom molekyl-, atom- och kärnfysik, elementarpartiklar samt materialvetenskap.

Utbildningen omfattar föreläsningar, laborationer, problemlösning och projektarbeten. Du lär dig att planera, genomföra och analysera experiment, programmera, använda avancerad experimentell utrustning samt bearbeta och tolka mätdata. Under det tredje året har du möjlighet att välja valfria kurser för att specialisera dig eller bredda dina kunskaper inom andra ämnen. Den sista terminen ägnas åt ett kandidatarbete, ofta knutet till aktuell forskning.

Det finns många spännande forskningsmöjligheter, både teoretiska och experimentella, inom Lunds profilområde "Ljus och material" (med Nobelpristagaren 2023, Anne L’Huillier), partikelfysik i samarbete med CERN, astronomi, eller industriell forskning. Vissa projekt bedrivs vid Lunds världsledande forskningsanläggningar, som synkrotronen MAX IV och den kommande neutronkällan ESS, med tillämpningar inom naturvetenskap, teknik och medicin. Genom kandidatprogrammet i fysik är du väl rustad att vara en del av denna banbrytande forskning.

Efter utbildningen

Många studenter väljer att fortsätta sina studier på avancerad nivå genom ett masterprogram. Som utbildad fysiker kan du arbeta inom en rad olika områden, såsom miljöteknik, rymdforskning, energiutveckling, datorberäkningar och simuleringar. Möjliga yrkesroller inkluderar konstruktör, mätingenjör, processutvecklare och kvalitetsansvarig.

Detta är den internationella inriktningen på naturvetenskapliga studier i fysik, som ges helt på engelska. Du börjar med matematikblocken under första terminen, följt av fysikblocken under andra terminen. Mer information om den svenska inriktningen finns här: LU's svenska kandidatprogram i fysik.


 

Dator i utbildningen

Utbildningen förutsätter att du har tillgång till en dator, helst bärbar, på vilken du kan installera den mjukvara som huvudsakligen tillhandahålls av universitetet, exempelvis Microsoft 365, CAD/CAM samt utvecklingsmiljöer för Python, Matlab eller andra beräkningsverktyg. Det kan antingen vara en Windowsdator eller en MacOS. På vissa kurser kan du behöva köpa eller hyra egen mjukvara.

Förutsättningar i studiemiljön samt vid studiebesök och fältstudier

Utbildningen innehåller obligatoriska moment som förutsätter att du kan arbeta självständigt och säkert i en laborativ miljö, i sjukhusmiljö, i verkstäder, i produktionsanläggningar eller vid studiebesök och fältstudier. Dessa moment ställer krav på förmåga att följa gällande säkerhetsföreskrifter och anvisningar samt att på ett säkert sätt kunna förflytta sig i och utrymma lokalerna. Momenten förutsätter också att man har förmåga att följa och styra de studerade processerna.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Johanna Nilsson Onsberg

E-post: studievagledning [at] fysik [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik D)

Urval

I den tidiga internationella antagningsomgången fördelas platserna till 100% genom betyg. I den senare nationella antagningsomgången fördelas platserna enligt följande: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)20,42
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)19,10
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,30

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 25 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Höstterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

1 september 2025 - 4 juni 2028

Ansökan

Sista ansökningsdag 2025-01-15

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Fysik (undervisning på engelska) är 510 000 SEK.