Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Historia 2

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Denna kurs läses inom ämneslärarutbildningen. Den utlyses inte som fristående kurs så den kan inte sökas eller läsas av personer som inte är antagna till ämneslärarutbildningen.

Historia 2 utgör tillsammans med Historia 3 den andra terminens studier i historia på lärarutbildningen vid Lunds universitet. 

Du får praktiska didaktiska kunskaper samt kunskaper i akademiskt skrivande. Behörig att läsa kursen är den som har minst 15 hp från Historia 1 eller motsvarande.

Kursens innehåll

Historia 2 inleds med en didaktisk kurs om att undervisa i historia. Du övas i att planera undervisning utifrån skolans styrdokument. Du arbetar med grovplanering av arbetsområden, epoker och teman och gör detaljerade lektionsplaneringar. Kursen omfattar också bedömning och betygssättning.

I den andra kursen skriver du texter i olika förmedlande genrer som är viktiga vid historieförmedling. Du skriver en recension, en populärvetenskaplig artikel och en lärobokstext baserad på skolans styrdokument. Du övar att skriva i olika genrer och att anpassa din text till olika målgrupper. 

Studierna

Kursen består av två delkurser:

 1. Att undervisa i historia, 7,5 hp

 2. Akademiskt skrivande, 7,5 hp

  Studiemiljön

  Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På Historia I undervisas du av framstående forskare.

  Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang. 

  Efter utbildningen

  Efter Historia 2 är du behörig att läsa Historia 3.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

studievägledare

E-post: studievagledning [at] uvet [dot] lu [dot] se

utbildningsadministratör

Karin Hjalmarsson

E-post: karin [dot] hjalmarsson [at] uvet [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt minst 15 högskolepoäng från Historia I (ÄHID01) eller motsvarande.

Urval

Samtliga behöriga som sökt i tid får plats.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Historia 2 är 27 500 SEK.