Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dramaturgi: Grundkurs

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Dramaturgiutbildningen vid Språk- och litteraturcentrum utbildar dramaturger med förmåga att omsätta berättelsens kraft och identifiera och lösa problem på framför allt scenkonstens och särskilt teaterns område. Utbildningen är både akademisk, kreativ och intellektuell och ger en allsidig träning i att förstå och bearbeta tidsliga och rumsliga gestaltningsfrågor ur såväl teoretiska som praktiska perspektiv. Du kan välja att läsa hela utbildningen på distans eller på campus. Utbildningen ges på halvfart under två terminer.

Kursens målgrupp

Dramaturgens arbete omfattar många olika faser och aktiverar en rad olika färdigheter i den process som ska hjälpa andra att realisera sina scenkonstnärliga idéer. I dramaturgens arbetsuppgifter ingår bland annat att analysera och tolka text, att kommunicera effektivt för att precisera idéer, fånga andras intresse och nå särskilda målgrupper. Till skillnad från en dramatiker, som skriver egna dramer, arbetar dramaturger med att förverkliga andras idéer. Dramaturgen kan därför beskrivas som dramats doktor eller barnmorska. Det ingår därför i dramaturgens uppgift att anväbda sina analytiska färdigheter för att komponera en dramatiskt meningsfull struktur; rätta till det som är fel och bidra till att fullborda ett drama eller ett scenkonstnärligt verk.

På scenkonstområdet samarbetar dramaturger med yrkesgrupper som har olika roller i en konstnärlig process, som skådespelare, producenter, regissörer och scenografer. Förmågan att samarbeta, att växa i grupp och utveckla idéer tillsammans är därför central även under utbildningen, liksom erfarenheten av att omfamna osäkerheten i en kreativ och konstnärlig process där slutresultatet är okänt och förväntas överraska mottagaren.

Under studietiden får du fördjupade kunskaper i hur berättande struktureras och hur det gestaltas och manipuleras i fysiska och digitala rum. Dramats och scenkonstens traditioner och konventioner används som utgångspunkt i olika övningar för att förstå dramatiserade berättelsers form och funktion.

Kursens innehåll

Projektarbeten är den centrala studieformen. Viktiga teman är drama, dramaturgi och berättande, teater- och scenkonsthistoria, samtidskonst, kulturpolitik, branschkunskap, design, layout och publik. Din kreativa och intellektuella flexibilitet utvecklas genom mötet med olika konstnärliga och kulturpolitiska sammanhang.

Utbildningen ger goda förutsättningar för att studera såväl traditionell som experimentell och gränsöverskridande scenkonst. Praktiska projekt varvas med teoretiska studier med föreläsningar, seminarier och tentamina; du läser, skriver, diskuterar, reflekterar och presenterar. Undervisningen förutsätter aktivt deltagande. Kursen innehåller även exkursioner och gästföreläsningar.

Framtiden

Arbetsmarknaden för dramaturger förändras hela tiden, men utbildningen syftar till att förkorta steget från studier till ett aktivt yrkesliv. För en dramaturg öppnar sig ett brett arbetsområde som kan innebära allt från arbete inom det fria kulturlivet till arbete inom privat, offentlig verksamhet och förvaltning, på konstnärliga institutioner eller i pedagogiska sammanhang.

 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Teatervetenskap

Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 78 47

https://www.sol.lu.se/litteraturvetenskap/

Gabriella Cederström

Studievägledare

+46 46 222 84 65

gabriella [dot] cederstrom [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt 30 högskolepoäng inom humaniora eller samhällsvetenskap, eller ett års relevant arbetslivserfarenhet.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2023

Dagtid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

28 augusti 2023 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 33 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Dagtid Lund, deltid 50%

På svenska

Studieperiod

28 augusti 2023 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 12 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Dramaturgi: Grundkurs är 55 000 SEK.