Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Psykologi: Hälsa och välbefinnande

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Vill du veta mer om hur du kan förebygga ohälsa, bibehålla hälsan så långt det är möjligt i livet eller vara med och skapa hälsa i samhället? Vill du veta vad hälsopsykologi och positiv psykologi innebär? Då är kursen Hälsa och välbefinnande för dig! Kursen ger dig grundläggande kunskap och insikter om olika hälsobegrepp, förutsättningar och verktyg, med utgångspunkt i modern forskning.

Kursens innehåll

Kursen tar upp olika omständigheter och förklaringsmodeller som hjälper oss att förstå sambanden mellan individuella skillnader och hälsa, stress och stresshantering samt psykologiska faktorer relaterade till hälsa och välbefinnande. Exempel på områden du kommer att få lära dig mer om är coping, optimism, relationer, mindfulness, beteendeförändring, personliga styrkor, self-efficacy och många fler. Under kursens sista del får du dessutom djupdyka i ett ämne som är särskilt intressant för dig

Under kursen får du insikt i:

  • Hur många olika nyanser och perspektiv på hälsa och ohälsa det finns.
  • Hur hälsa kan skapas och främjas från vaggan till graven genom positiv psykologi.
  • Vilka olika verktyg och förutsättningar det finns för att man ska kunna påverka sitt liv och sin livssituation.
  • Vad som kan vara hinder eller barriärer för att uppnå hälsa och välbefinnande.
  • Vilken betydelse samspelet mellan psykologi, biologi och samhälle kan ha för upplevelse av hälsa och välbefinnande.

Efter kursen

Efter genomgången kurs kommer du att ha grundläggande kunskaper om användbara hälsobegrepp, metoder och tekniker för att undersöka och hantera frågeställningar relaterade till hälsa och välbefinnande. Du har också fått tänka till kring hur du kan tillämpa dina nya kunskaper på ditt eget liv eller i relation till olika samhällsfrågor. Detta kan du ha nytta av om du vill arbeta med hälsofrågor, människor, eller bara önskar förstå vad hälsa och välbefinnande är och hur det kan skapas.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Elin Holgersson

Telefon: +46 46-222 91 15

E-post: studievagledare_fk [at] psy [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Psykologi: Hälsa och välbefinnande är 28 750 SEK.