Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hållbart är grundregel när universitetets miljarder ska placeras

Landskapsfoto med gröna böljande ängar och kullar och en rad med vindkraftverk längre bort vid horisonten.
Hållbarhetstänket genomsyrar Lunds universitets placeringspolicy. Foto: Appolinary Kalashnikova/Unsplash

Filantropi har i alla tider spelat en viktig roll för Lunds universitets finansiering. I dag förvaltar universitetet donationer som uppgår till drygt 4,5 miljarder kronor. En summa som förpliktigar.

Klemens Ganslandt är donationschef vid LU och den som har styrelsens mandat att placera universitetets pengar. Att placera i hållbara fonder och aktier är centralt i arbetet på avdelningen Stiftelseförvaltning där han är chef, och något som universitetet har jobbat aktivt med i snart tio år.

– Vi var tidigt ute med det här arbetet och i början var det svårt att få tag på rätt sorts fonder att placera i. Vi har i och för sig aldrig haft våra placeringar direkt i olja eller andra råvaror, men i fonder kan det finnas olika sorters företag. Och runt 2015 när vi började arbeta med den här frågan fanns det bara enstaka fonder som hade exkluderat den typen av företag, säger han.

Påtryckningar från studenter

Påtryckningarna på universitetet att placera hållbart kom vid den tiden framför allt från studenter som var engagerade i det så kallade Fossil free-uppropet.

– De uppvaktade både mig, rektor och universitetsstyrelsen i olika sammanhang och ville påverka placeringarna. Dessutom hade vi Margot Wallström som styrelse­ordförande då och det här var en av ­hennes hjärtefrågor, säger Klemens Ganslandt.

Studenternas påtryckningar gav effekt. Sedan 2016 arbetar universitetet med en tydlig ambition om att placera hållbart. Den ambitionen är sedan 2020 omsatt i ett regelverk som universitetet förbundit sig att följa. LU ska avstå från investeringar i bolag som är involverade i produktion eller försäljning av fossila bränslen, krigsmaterial, pornografi, alkohol eller kommersiell spelverksamhet.

Innehavet kontrolleras varje år

Två gånger per år görs en genomgång, så kallad screening, av universitetets innehav i fonder och aktier för att säkerställa att regelverket efterlevs. Det är det externa före­taget Sustainalytics som har fått det uppdraget. Än så länge har LU klarat sig bra.

– Sedan regelverket infördes har vi inte behövt vidta några åtgärder i innehavet. ­Innan dess kunde det ibland finnas innehav i fonderna som Sustainalytics inte har ansett vara lämpliga. Då har jag kontaktat förvaltaren och frågat varför de har funnits med i fonden. Ibland har de sagt att de gjort fel och sålt av företaget direkt. I vissa fall har det funnits information som gjort att vi har kunnat ha kvar innehavet.

Diskussion om vägen framåt

Sustainalytics metod kallas för negativ screening, det vill säga att man inte godkänner placeringar i fonder med företag som traditionellt sett har använt fossila bränslen, men som nu arbetar aktivt för att ställa om till en hållbar verksamhet. Det pågår en diskussion inom LU om det här är rätt väg att gå.

– Om vi ska ändra inriktning måste vi acceptera att vissa fonder har en andel av den här typen av omställningsföretag. Vi står vid ett vägval där, och frågan är uppe på nästan varje styrelsemöte. Men vi har inte kommit så långt att något beslut är fattat.

I dag upplever Klemens Ganslandt att studenterna är rätt nöjda med universitetets placeringar.

– Jag träffar kårerna en gång per år och de senaste gångerna har det verkat som om de tycker att vi är på rätt väg.

Porträttbild av Klemens Ganslandt.
Klemens Ganslandt, donationschef vid Lunds universitet. Foto: Privat

LU-fonder och anknutna stiftelser

• Donationer som ska förvaltas över tid hanteras av avdelningen Stiftelseförvaltning. Donationerna delas in i två huvudkategorier – ändamålsbundna donationer (ofta kallade LU-fonder) och anknutna stiftelser.

• LU har 700 stiftelser med anknuten förvaltning, det vill säga att stiftelserna är egna juridiska personer men knutna till universitetet med universitetsstyrelsen som förvaltare.

• Stiftelsernas förmögenhet uppgick den 31 juli i år till drygt 4,1 miljarder kronor.

• LU-fondernas marknadsvärde låg vid samma tidpunkt på drygt 370 miljoner kronor.

• Den utdelningsbara avkastningen för de samförvaltade stiftelserna uppgick 2022 till 120 miljoner kronor.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.