Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Beräkningsvetenskap: Introduktion till modellering av klimatsystem

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Matematisk modellering är ett grundläggande verktyg inom geovetenskap för att förstå processer och för att testa hypoteser. Hypoteser om pågående klimatförändringar testas exempelvis med modeller, och uppskattningar av effekterna av framtidens globala uppvärmning är baserade på modellscenarier. På längre tidsskala har komplex klimatdynamik under den senaste istiden studerats med klimatmodeller, vilket har ökat vår förståelse av klimatsystemets naturliga variationer. Under den här kursen får du lära dig hur jordsystemmodeller fungerar, hur de är uppbyggda, hur man hanterar stora mängder data, och hur man analyserar komplexa system.

Under första halvan av kursen introduceras och diskuteras de olika komponenterna av jordsystemmodeller (hav/land/atmosfär) samt deras samverkan. Detta omfattar hantering av olika dataformat förknippade med klimatmodeller samt analys av modelldata med olika upplösning och komplexitet. Andra halvan av kursen fokuserar på tillämpningar inom klimatrekonstruktioner, klimatpåverkan på exempelvis vegetation, och hur man kan använda modellensembler för att uppskatta osäkerheter. Denna del av kursen inkluderar ett enskilt projektarbete där du löser uppgifter med hjälp av programmering. Övningar med förenklade klimatmodeller och verktyg för dataanalys förekommer, följt av muntliga och skriftliga redovisningar.

Kursen ger den grundläggande kunskap som krävs för att du ska bli en självsäker modellanvändare och kunna förstå möjligheterna och begränsningarna med modellering. Du får också lära dig hur man utför den modellanalys som är nödvändig för att tolka data samt jämföra med observationer och längre tidsserier från geologiska arkiv.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Geologiska institutionen

Besöksadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund

Postadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund

+46 46 222 78 65

http://geologi.lu.se/

Karl Ljung

Studievägledare

karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs 90 hp naturvetenskapliga eller tekniska studier, inklusive kunskaper motsvarande BERN01, Modellering i beräkningsvetenskap, 7,5 hp samt Engelska 6/B.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

1 november 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Beräkningsvetenskap: Introduktion till modellering av klimatsystem är 21 250 SEK.