Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Genusvetenskap: Genus och rätt

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen behandlar den svenska rättsordningens uppbyggnad, dess regler och begrepp samt genusrättslig forskning. Vi fördjupar oss inom de rättsområden som rör brott och straff, familj, arbete, jämställdhet och diskriminering, mänskliga rättigheter samt reklam och media.

Denna kurs ges i samarbete mellan Genusvetenskapliga institutionen och Institutionen för handelsrätt vid Ekonomihögskolan. Kursen ingår i Kandidatprogrammet i genusvetenskap, men den kan även läsas som fristående kurs.

Kursen ger en grundläggande introduktion till juridik och praktisk tillämpning ur ett genusperspektiv och är användbar för studenter i arbete med allt ifrån jämställdhet och likabehandling till internationella frågor. Den ger utrymme för diskussioner och fördjupade studier av rättsfall och aktuell forskning. Kursen utforskar vidare genusvetenskapliga perspektiv på rätt och rättvisa.

Delkurser

  • Rätten och social rättvisa 7,5 hp
  • Lagen som verktyg 7,5 hp
  • Juridisk översiktskurs 15 hp

Kursen kan inkluderas i en kandidatexamen i Genusvetenskap byggd på fristående kurser.

Läs om hur du kan bygga ihop din egen utbildning med fristående kurser

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Josefin Larsson

Telefon: +46 46-222 97 78

E-post: josefin [dot] larsson [at] genus [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt kunskaper motsvarande GNVA20 Genusvetenskap: Grundkurs, 30 hp, och GNVA22 Genusvetenskap: Fortsättningskurs, med minst 15 hp godkända.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 31 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Genusvetenskap: Genus och rätt är 57 500 SEK.