Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Europastudier med humanistisk profil - Kandidatprogram

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Beskrivning

Vad är Europa? En kontinent, en kulturhistorisk civilisation, en politisk idé, ett fredsprojekt, en illusion? Frågan om vad Europa är, var dess gränser finns, och hur dess framtid kan komma att se ut är idag ytterst aktuella. För att besvara dessa frågor krävs en bredd av kompetenser; historiska, statsvetenskapliga och kulturvetenskapliga. Dessutom behövs kunskaper om och i europeiska språk. Som student på Kandidatprogrammet i Europastudier med humanistisk profil får du en utbildning som kombinerar områdesstudier och språkstudier med goda möjlighet till praktik och utbytesstudier.

Humanistiska Europastudier

Kandidatprogrammet i Europastudier vid Språk- och litteraturcentrum är ett treårigt program med en humanistisk profil. Inom programmet varvas teoretiska kurser om den europeiska samtiden och kulturhistorien med praktiska moment som gör studenten väl rustad för arbetsmarknaden.

Under utbildningen

Inom programmet studeras hur idén om ett gemensamt Europa har växt fram och vilken betydelse denna idé har idag. Vi ställer oss frågan om man idag tala om förekomsten av en europeisk identitet hos Europas befolkning. Dessutom tränger vi ner i det europeiska kulturlandskapets lokala och regionala variationer, genom ett block av kurser med namnet Regionernas Europa. Inom programmet behandlas även den europeiska integrationsprocessen, EU:s institutioner och en rad aktuella frågor, såsom migration, nationalism, separatism och religiösa och sociala förhållanden i dagens Europa.  

I programmet ingår 60 hp språkstudier, som lägger en grund för kunskaper om de länder och regioner där det valda språket används. Dessutom läser studenterna en kurs i projektledning och kommunikationsstrategier. Studenterna kan även välja att göra praktik under sina studier. Våra studenter är uppskattade praktikanter inom EU:s verksamheter i Bryssel, på regionala EU-kontor, inom kulturinstitutioner, frivilligföreningar och ambassader. 

Efter utbildningen

Humanistiska europavetare kan arbeta nationellt och internationellt med exempelvis …

  • EU-frågor inom myndigheter och organisationer
  • Samhälls- och omvärldsanalys åt myndigheter och organisationer
  • Projektledning och kommunikation
  • Kulturfrågor och interkulturell kommunikation
  • Framställning av informationsmaterial med europeisk tematik
  • Utbildning och upplysningskampanjer inom Europafrågor

En kandidatexamen i humanistiska europastudier ger även en bra grund för vidare studier på avancerad nivå och forskarutbildning.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Europastudier

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

Susan Hydén

Studievägledare

susan [dot] hyden [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)19,38
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,05
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,05

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 25 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Europastudier med humanistisk profil - Kandidatprogram är 345 000 SEK.