Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fysik, Allmän inriktning - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen

Beskrivning

Lockas du av tanken på ett yrkesliv där din nyfikenhet kan få stort utrymme? Detta masterprogram gör det möjligt att skräddarsy din egen utbildning i fysik. Du kan fördjupa dig både inom och på tvären vad gäller ämnesområden som atomfysik, kärnfysik, partikelfysik, nanofysik och fasta tillståndets fysik.

Vid Fysiska institutionen kan du få utlopp för både nyfikenhet och kreativitet. Här studerar vi allt från de minsta elementarpartiklarna till gränslandet mellan levande celler och elektronik, men också hur man exempelvis hittar lösningar för en renare miljö eller ledtrådar i kampen mot cancer.

Som student på det allmänna masterprogrammet i fysik får du ta del av en pulserande verksamhet vid den absoluta forskningsfronten och med tillgång till faciliteter av internationell toppklass. Fysiska institutionen präglas av dynamiska forskningsmiljöer med nära koppling till två världsledande anläggningar i Lund: MAX IV-laboratoriet respektive den kommande neutronkällan ESS (European Spallation Source).

Under studietiden väljer du ur ett stort utbud av kurser som fördjupar dina kunskaper inom de områden som du är intresserad av. Masterprogrammet har en stark forskningsanknytning; kurser anpassas kontinuerligt till aktuell forskning och du får kontakt med många olika forskargrupper. Andelen lärarledd tid är hög. Utbildningen ges på engelska, förutom ett fåtal av de valbara kurserna som ges på svenska.

Programstruktur

Programmet innehåller två obligatoriska kurser, dels en kurs i kvantmekanik, dels en kurs som handlar om kvantfysiken i forskning och samhälle. Under ditt första studieår får du dessutom välja bland ett flertal andra kurser, exempelvis i statistisk mekanik, beräkningsfysik, allmän relativitetsteori, experimentella verktyg, spektroskopi och materiens kvantmekaniska struktur samt avancerad elektromagnetism.

Under det andra studieåret fortsätter du att bygga din kompetens utifrån eget önskemål. Examensarbetet är antingen 30 eller 60 högskolepoäng och görs vanligast i en forskargrupp, men kan också görs på ett företag.

Karriärmöjligheter

Masterprogrammet ger dig en god bas för forskarutbildning inom fysik. En stor andel av dem som har gått programmet söker sig vidare som doktorander, men du kan också välja en karriärväg utanför akademin. Som fysiker kan du arbeta inom områden som exempelvis materialvetenskap, informations- och kommunikationsteknologi, rymdteknik, energiproduktion, elektronikvetenskap, nanoteknologi och miljö. De båda forskningsanläggningarna MAX IV-laboratoriet och ESS bidrar, inte minst inom materialvetenskapen, till nya möjligheter både för forskare och entreprenörer.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

E-post: studievagledning [at] fysik [dot] lu [dot] se

Programkoordinator

Jan Knudsen

E-post: jan [dot] knudsen [at] maxiv [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Kandidatexamen om minst 180 hp i fysik eller motsvarande. Examen ska innehålla minst 90 hp i fysik. 

Engelska 6/Engelska B.

Urval

Baseras på betyg på akademiska kurser, speciellt de i behörighetsgivande kurser, samt en motivering för ansökan (från den sökandes ”Summary sheet”).

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 7 juni 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Fysik, Allmän inriktning - Masterprogram är 340 000 SEK.

Viktig information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)

När du söker till ett masterprogram kan det finnas särskilda instruktioner eller extra dokument som ska skickas in med ansökan. För att vara säker på att din ansökan blir komplett, vill vi att du även läser den mer specifika ansökningsinformationen på programsidan på vår internationella webbplats. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.
 
Läs detaljerade instruktioner om att ansöka till master

Programspecifika dokument

När du söker detta program behöver du även skicka in ett så kallat Summary sheet:

Summary Sheet (PDF 77 kB, nytt fönster)