Fysik, Allmän inriktning - Masterprogram
Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen
Beskrivning
Lockas du av tanken på ett yrkesliv där din nyfikenhet kan få stort utrymme? Detta masterprogram gör det möjligt att skräddarsy din egen utbildning i fysik. Du kan fördjupa dig både inom och på tvären vad gäller ämnesområden som atomfysik, kärnfysik, partikelfysik, nanofysik och fasta tillståndets fysik.
Vid Fysiska institutionen kan du få utlopp för både nyfikenhet och kreativitet. Här studerar vi allt från de minsta elementarpartiklarna till gränslandet mellan levande celler och elektronik, men också hur man exempelvis hittar lösningar för en renare miljö eller ledtrådar i kampen mot cancer.
Som student på det allmänna masterprogrammet i fysik får du ta del av en pulserande verksamhet vid den absoluta forskningsfronten och med tillgång till faciliteter av internationell toppklass. Fysiska institutionen präglas av dynamiska forskningsmiljöer med nära koppling till två världsledande anläggningar i Lund: MAX IV-laboratoriet respektive den kommande neutronkällan ESS (European Spallation Source).
Under studietiden väljer du ur ett stort utbud av kurser som fördjupar dina kunskaper inom de områden som du är intresserad av. Masterprogrammet har en stark forskningsanknytning; kurser anpassas kontinuerligt till aktuell forskning och du får kontakt med många olika forskargrupper. Andelen lärarledd tid är hög. Utbildningen ges på engelska, förutom ett fåtal av de valbara kurserna som ges på svenska.
Programstruktur
Programmet innehåller två obligatoriska kurser, dels en kurs i kvantmekanik, dels en kurs som handlar om kvantfysiken i forskning och samhälle. Under ditt första studieår får du dessutom välja bland ett flertal andra kurser, exempelvis i statistisk mekanik, beräkningsfysik, allmän relativitetsteori, experimentella verktyg, spektroskopi och materiens kvantmekaniska struktur samt avancerad elektromagnetism.
Under det andra studieåret fortsätter du att bygga din kompetens utifrån eget önskemål. Examensarbetet är antingen 30 eller 60 högskolepoäng och görs vanligast i en forskargrupp, men kan också görs på ett företag.
Karriärmöjligheter
Masterprogrammet ger dig en god bas för forskarutbildning inom fysik. En stor andel av dem som har gått programmet söker sig vidare som doktorander, men du kan också välja en karriärväg utanför akademin. Som fysiker kan du arbeta inom områden som exempelvis materialvetenskap, informations- och kommunikationsteknologi, rymdteknik, energiproduktion, elektronikvetenskap, nanoteknologi och miljö. De båda forskningsanläggningarna MAX IV-laboratoriet och ESS bidrar, inte minst inom materialvetenskapen, till nya möjligheter både för forskare och entreprenörer.
Dator i utbildningen
Utbildningen förutsätter att du har tillgång till en dator, helst bärbar, på vilken du kan installera den mjukvara som huvudsakligen tillhandahålls av universitetet, exempelvis Microsoft 365, CAD/CAM samt utvecklingsmiljöer för Python, Matlab eller andra beräkningsverktyg. Det kan antingen vara en Windowsdator eller en MacOS. På vissa kurser kan du behöva köpa eller hyra egen mjukvara.
Förutsättningar i studiemiljön samt vid studiebesök och fältstudier
Utbildningen innehåller obligatoriska moment som förutsätter att du kan arbeta självständigt och säkert i en laborativ miljö, i sjukhusmiljö, i verkstäder, i produktionsanläggningar eller vid studiebesök och fältstudier. Dessa moment ställer krav på förmåga att följa gällande säkerhetsföreskrifter och anvisningar samt att på ett säkert sätt kunna förflytta sig i och utrymma lokalerna. Momenten förutsätter också att man har förmåga att följa och styra de studerade processerna.
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Studievägledare
E-post: studievagledning [at] fysik [dot] lu [dot] se
Programkoordinator
Jan Knudsen
E-post: jan [dot] knudsen [at] maxiv [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Kandidatexamen om minst 180 hp i fysik eller motsvarande. Examen ska innehålla minst 90 hp i fysik.
Engelska 6/Engelska B.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
1 september 2025 - 6 juni 2027
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Fysik, Allmän inriktning - Masterprogram är 340 000 SEK.
Viktig information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)
När du söker till ett masterprogram kan det finnas särskilda instruktioner eller extra dokument som ska skickas in med ansökan. För att vara säker på att din ansökan blir komplett, vill vi att du även läser den mer specifika ansökningsinformationen på programsidan på vår internationella webbplats. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.
Läs detaljerade instruktioner om att ansöka till master
Programspecifika dokument
När du söker detta program behöver du även skicka in ett så kallat Summary sheet:
Summary Sheet (PDF 77 kB, nytt fönster)