Statsvetenskap: Politisk ordning i tid och rum
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Vad avgör hur människor väljer att organisera sina gemensamma angelägenheter? Problemet med att skapa politisk ordning är ett av statsvetenskapens kärnområden. Kursen presenterar inledningsvis den politiska ordningens problem utifrån ett historiskt-sociologiskt respektive filosofiskt perspektiv. Därefter ges en provkarta på hur ordningens problem har behandlats inom det politiska tänkandet. Momentet innefattar en bred översikt av det tankearbete som lagts ner på ordningens problem genom tiderna, och uppmärksammar också metoder och tekniker avsedda för studiet av politiska idétraditioner. Bland teman som avhandlas kan nämnas, institutioner och institutionsbyggande, informella maktordningar och hur politisk ordning vidmakthålls. Kursens diskuterar också politisk ordning utifrån ett tids- och rumsperspektiv. Här behandlas teoretiska perspektiv på förändring och kontinuitet, liksom tidsbegrepp och temporala metaforer inom politiken. När det gäller rumsliga föreställningar om politisk ordning behandlas sådant som centrum och periferi, globalisering, regionalisering och federalism. Kursen behandlar en fundamental statsvetenskaplig problematik som ligger till grund för fortsatta studier inom alla statsvetenskapens subdicipliner på avancerad nivå. Kursen utgör ett obligatorisk inslag på det samhällsvetenskapliga masterprogrammet med ämnesinriktning mot statsvetenskap.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Statsvetenskapliga institutionen
Besöksadress
Eden, Allhelgona kyrkogata 14, Lund
Postadress
Box 52, 221 00 Lund
Daniel Alfons
Studievägledare
+46 46 222 89 50
daniel [dot] alfons [at] svet [dot] lu [dot] se
Mats Janér
Studievägledare
+46 46 222 80 48
mats [dot] janer [at] svet [dot] lu [dot] se
Lidija Lindoff
Studievägledare
+46 46 222 89 38
lidija [dot] lindoff [at] svet [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
1-90 hp i statsvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap inklusive examensarbete i något av dessa ämnen samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2023
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
28 augusti 2023 - 26 oktober 2023
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 5 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Statsvetenskap: Politisk ordning i tid och rum är 27 500 SEK.