Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Civilingenjörsutbildning i teknisk fysik

Program 300 högskolepoäng · 5 år

Tändsticka i förgrunden, mot rundkolv i blått ljus. Foto.

Beskrivning

Utbildningen i teknisk fysik vid LTH passar dig som gillar både matematik och fysik och som vill använda dessa för att utveckla samhället och näringslivet. Efter examen har du god insikt i de fysikaliska lagar som styr världen och du har vad som krävs för att förverkliga ny teknik och nya uppfinningar. Förutom djupa kunskaper i matematik och fysik som behövs för att förstå modern teknik får du insikt i teknikområden som t ex hållfasthetslära, programmering samt energi- och miljöteknik. Civilingenjörer i teknisk fysik är bra på att hantera och sortera stora mängder information och har specialistkompetens, samtidigt som du har den bredd som krävs för att samarbeta med människor med andra kompetenser. Tekniska fysiker fungerar ofta som projektledare eller spindeln i nätet för projekt.

Du får en stabil grund att stå på för att vara med och skapa nya teknologiska framsteg. Genom en unik kombination av fysik, matematik och teknikämnen lär du dig beskriva och förstå din omgivning från atomkärnornas kvantmekaniska värld upp till stora komplexa system som tillverkningsindustrier och samhällsekonomi. Teknisk fysik är den första civilingenjörsutbildning som startades på LTH, och är fortfarande det program som ger den bredaste teoretiska grunden.

Teknologiska framsteg som varit avgörande för att forma dagens samhälle har ofta byggt på analys och lösning av problem med hjälp av matematik och fysik. Även för att bygga morgondagens samhälle behövs kvalificerade ingenjörer med en bred teoretisk och experimentell bakgrund.

Utbildningen kombinerar matematik och fysik med tillämpningar inom t ex elektroteknik, maskinteknik och datateknik. En kraftig koppling görs mellan naturvetenskapliga och ingenjörsvetenskapliga ämnen. Matematiken har en nyckelroll då matematiska modeller tas fram i olika sammanhang.

Ingen vet vad ingenjörsyrket innebär om 20 år, men som civilingenjör i teknisk fysik kan du anpassa dig till nästan vad som helst.

Karriär och arbetsmarknad

Civilingenjörer i teknisk fysik är eftertraktade och möter en ljus arbetsmarknad. De har ofta ledande roller i forsknings- och utvecklingsarbete inom företag och universitet, eller som entreprenörer. En gemensam nämnare är den allmänna förmågan att snabbt skaffa sig överblick över och sätta sig in i nya, tvärvetenskapliga problemställningar vars lösning kräver kunskaper från flera olika områden.

Exempel på yrken: patentkonsult, programmerare, medicinsk tekniker, entreprenör eller finansanalytiker. Mer beskrivande exempel på arbetsuppgifter: utveckling av styrsystem för industrirobotar, skapa matematiska modeller för en stads energikonsumtion och forskning kring solceller.

Bred utbildning som lönar sig

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning. Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. 

Ledande inom hållbarhet

Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling. Du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.

Upplägg och innehåll

De tre första åren läser du obligatoriska kurser som lägger grunden utbildningen. Ämnena delas upp i fysik, matematik och teknikämnen. Du får gedigna kunskaper i matematik och modern fysik och nya perspektiv på hur de tillämpas inom olika teknikområden. Du får också insikt i vad teknik är och vilken betydelse den har för mänskligheten.

Under de två sista åren väljer du bland hundratals fördjupningskurser. Du kan bredda dig med kurser i t ex språk och ekonomi vid Lunds universitet. Det finns ett fantastiskt kursutbud och du kan fritt välja kurser motsvarande 15 högskolepoäng. Efter ditt tredje år kan du söka en praktikkurs och och där prova på ingenjörsrollen i verkligheten.

Du har möjlighet att resa utomlands genom universitetets utbytesprogram.

För att fördjupa dina kunskaper i något av programmets ämnesområden läser du hälften av dina valfria poäng inom en specialisering. Några är fokuserade på matematik, några på fysik medan andra är mer teknikorienterade. Samtliga specialiseringar ger dig kontakt med världsledande forskningsmiljöer. 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Mer om utbildningen på LTH:s webbplats

Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.

Civilingenjörsutbildning i teknisk fysk – lth.se

Kontakt

Studie- och karriärvägledare

Joakim Cao

Telefon: +46 46-222 72 89

E-post: tekniskfysik [at] lth [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

26 augusti 2024 - 3 juni 2029

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,98
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)22,08
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,70

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 110 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Civilingenjörsutbildning i teknisk fysik är 850 000 SEK.