Specialistsjuksköterskeprogrammet, Distriktssköterska
Program 75 högskolepoäng · 1.25 år · Magisterexamen
Beskrivning
Vill du arbeta med folkhälsa? Vill du ha ett självständigt yrke där du möter människor i alla åldrar och med varierande hälso- och sjukdomstillstånd? Då kan arbetet som distriktssköterska vara något för dig!
Utbildningen kommer att ge dig den kunskap som krävs för att du självständigt ska kunna ansvara för omvårdnad och medicinsk behandling med inriktning mot folkhälsa. Det innebär bedömning, planering, genomförande och utvärdering av åtgärder för att främja hälsa och förebygga sjukdom och sjukdomskomplikationer.
Som distriktssköterska arbetar du med människor i livets olika skeden från födsel till livets slutskede. Du kan arbeta inom många olika verksamhetsområden och vårdformer, t.ex. barnhälsovård, elevhälsa, vårdcentral och inom hemsjukvård.
Utbildningen kommer att ge dig en bred kompetens med fördjupning inom folkhälsoarbete, medicinsk diagnostik, vetenskapligt förhållningssätt, vårdpedagogik och ledarskap. Utbildningen ger dig även behörighet till förskrivning av läkemedel och förbrukningsartiklar.
Mer om programmet
I utbildningen varvas teori med verksamhetsförlagd utbildning. De ämnen du läser är omvårdnad och medicinsk vetenskap samt beteendevetenskap utifrån ett folkhälsoperspektiv. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker inom barnhälsovård, vårdcentral och i hemsjukvård.
Programmet riktar sig till dig som är legitimerad sjuksköterska och som vill arbeta som distriktssköterska.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Den verksamhetsförlagda utbildningen sker inom distriktssköterskans olika verksamhetsområden och utgör totalt 10 veckor. VFU kan schemaläggas måndag till söndag, dag, kväll och natt om minst 32 timmar/vecka.
Utdrag ur belastningsregistret
Utdrag ur belastningsregistret krävs för fältstudier inom Elevhälsan (skolan) samt för VFU inom hemsjukvård/SÄBO i vissa kommuner. Läs mer på sidan Information om utdrag ur belastningsregistret på Canvas
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKortfakta
Studiestart:
Hösttermin
Studietakt:
Helfart
Studieort:
Lund. Den verksamhetsförlagda utbildningen kan ske i hela Skåne. Både helg-, kvälls- och nattjänstgöring kan förekomma. Mer information om VFU finns på lärplattformen Canvas.
Internationella möjligheter:
De internationella möjligheterna (Medicinska fakultetens studentwebb)
Mer om programmet
På lärplattformen Canvas kan du läsa mer om programmet, se kursplaner och litteraturlistor.
Kontakt
Studievägledare
Helene Setterberg
Telefon: 046-222 97 21
E-post: studievagledare_vard [at] med [dot] lu [dot] se
Studievägledning - Information och telefontider (studentwebben)
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
- Svensk legitimation som sjuksköterska och sjuksköterskeexamen med 180 hp inkluderande ett självständigt arbete om 15 hp eller motsvarande
- Godkända kunskaper i svenska och engelska som motsvarar kraven för grundläggande behörighet på grundnivå
- Yrkesverksamhet motsvarande ett års tjänstgöring som legitimerad sjuksköterska
Urval
Urval - Akademiska meriter, APAV
I urvalsgruppen akademiska poäng ger all statlig och kommunal högskole-/ och universitetsutbildning på grundnivå och avancerad nivå, som avklarats vid ansökningstidens utgång, akademiska poäng. Max antal poäng som räknas är 285 i urvalsgruppen APAV.
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 31 oktober 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Specialistsjuksköterskeprogrammet, Distriktssköterska är 256 250 SEK.
Antagning till senare del av program
E-tjänst för ansökan om antagning till senare del av program.
Karriär
Var kan jag arbeta och med vad?
Arbetsmarknadsprognos
Akademisk karriär
Andra som har studerat här berättar
Därför läste jag till distriktssköterska
Jessica Ekelund berättar.
Julia Nilsdotter
"Utbildningen bygger mycket på egenansvar där du vissa veckor kan styra tiden helt själv".