Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbetsterapeutprogrammet

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Arbetsterapeutexamen

Kvinna med ett par VR-glasögon, får hjälp av annan kvinna. Arbetsterapi vid Lunds universitet.

Beskrivning

Vill du hjälpa människor att vara delaktiga i samhället? Som arbetsterapeut arbetar du med människor som är i behov av insatser för att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Genom att förebygga, förbättra eller kompensera för nedsatt förmåga skapar du som arbetsterapeut möjligheter för individer att delta i aktiviteter som de vill eller behöver kunna utföra.

På arbetsterapeutprogrammet kommer du studera sambandet mellan aktivitet och hälsa samt människans aktivitetsmönster under olika perioder i livet. Du kommer även få möjlighet att pröva på olika arbetsområden inom arbetsterapi genom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Är du dessutom intresserad av att lägga en del av din utbildning utomlands så finns möjlighet till det. Arbetsterapeutprogrammet är hbtqi-certifierat.

Programmets innehåll

Arbetsterapeutprogrammet är ett tvärvetenskapligt program där du, förutom arbetsterapi, även läser:

  • Medicin (bland annat anatomi och sjukdomslära)
  • Samhälls- och beteendevetenskap (bland annat psykologi)
  • Aktivitetsvetenskap

Arbetsterapeutprogrammet består av 6 terminers heltidsstudier.

Termin 1-2
Första året introduceras du till grunderna i arbetsterapi och aktivitetsvetenskap. Du läser om människans görande och aktiviteter, där kreativa aktiviteter och pedagogiska strategier är en del och där samspelet mellan aktivitet och miljö en annan. Du kommer att introduceras till grundläggande teorier och modeller i arbetsterapi samt läsa anatomi och psykologi.

Termin 3-4
Andra året lär du dig att göra arbetsterapeutiska bedömningar och interventioner och under dessa terminer får du träna dina färdigheter under den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Du läser också om skador och sjukdomar, psykisk ohälsa och människan i arbetslivet.

Termin 5-6
Tredje året fördjupar du dig i aktivitetsvetenskap och arbetsterapi, bland annat genom att skriva ditt examensarbete. Det sista året har du tre olika VFU-perioder. Du läser om prevention, ledarskap och innovation och avslutar utbildningen med att fördjupa din professionella kompetens som varit en strimma genom hela utbildningen.

Denna kombination av kurser kommer att ge dig kunskaper så att du kan förstå och förklara individers aktivitetsförmåga under olika perioder i livet och aktiviteters samband med hälsa och ohälsa.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kortfakta

Studiestart:
Vår och höst

Studietakt:
Helfart

Studieort:
Lund

Internationella möjligheter: 
De internationella möjligheterna (Medicinska fakultetens studentwebb)

Kontakt

Studievägledare

Sandra Hellvard

Telefon: +46 46-222 04 76

E-post: sandra [dot] hellvard [at] med [dot] lu [dot] se

Studievägledning - Information och telefontider (studentwebben)

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

18 januari 2024 - 17 januari 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)14,58
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)15,36
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)0,40

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 48 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

29 augusti 2024 - 13 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)15,58
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)15,95
Folkhögskolebetyg (BF)3,50
Högskoleprovet (HP)0,35

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 45 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Arbetsterapeutprogrammet är 480 000 SEK.

Karriär

Ett barn gör en övning med en arbetsterapeut

Var kan jag arbeta och med vad?

Arbetsterapeuter arbetar inom offentlig och privat verksamhet. Till exempel på sjukhus, vårdcentraler eller i olika kommunala verksamheter samt inom skola och företagshälsovård. Allt fler arbetsterapeuter söker sig till nya arbetsområden där de ser möjlighet att använda sin kunskap om aktivitet och hälsa. Som arbetsterapeut identifierar du tillsammans med individen/gruppen aktivitetsproblem och hittar lösningar på dessa för att främja aktivitet och delaktig i samhället.

Internationell karriär

Sverige har, tillsammans med 45 andra europeiska länder, jämförbara examina för akademiska utbildningar. Eftersom utbildningarna är jämförbara finns det även möjlighet att söka legitimation i andra länder än Sverige efter avslutad utbildning.

Akademisk karriär

Forskarutbildningen är till för dig som är intresserad av en akademisk karriär. För att vara behörig behöver du läsa vidare på avancerad nivå, till exempel vårt masterprogram i medicinsk vetenskap med huvudområde arbetsterapi.

Möt våra studenter