Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbetsterapeutprogrammet

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Arbetsterapeutexamen

Kvinna med ett par VR-glasögon, får hjälp av annan kvinna. Arbetsterapi vid Lunds universitet.

Beskrivning

Vill du hjälpa människor att vara delaktiga i samhället? Som arbetsterapeut arbetar du med människor som är i behov av insatser för att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Genom att förebygga, förbättra eller kompensera för nedsatt förmåga skapar du som arbetsterapeut möjligheter för individer att delta i aktiviteter som de vill eller behöver kunna utföra.

På arbetsterapeutprogrammet kommer du studera sambandet mellan aktivitet och hälsa samt människans aktivitetsmönster under olika perioder i livet. Du kommer även få möjlighet att pröva på olika arbetsområden inom arbetsterapi genom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Är du dessutom intresserad av att lägga en del av din utbildning utomlands så finns möjlighet till det.

Programmets innehåll

Arbetsterapeutprogrammet är ett tvärvetenskapligt program där du, förutom arbetsterapi, även läser:

  • Medicin (bland annat anatomi och sjukdomslära)
  • Samhälls- och beteendevetenskap (bland annat psykologi)
  • Aktivitetsvetenskap

Denna kombination av kurser kommer att ge dig kunskaper så att du kan förstå och förklara individers aktivitetsförmåga under olika perioder i livet och aktiviteters samband med hälsa och ohälsa.

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

23 januari 2023 - 18 januari 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2022
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)16,50
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)16,80
Folkhögskolebetyg (BF)3,00
Högskoleprovet (HP)0,65

Totalt antal antagna

Vårterminen 2022 - 38 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Höstterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

24 augusti 2023 - 14 juni 2026

Ansökan

Sista ansökningsdag 2023-04-17

UrvalsgrupperHT 2022
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)15,00
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)16,30
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)0,60

Totalt antal antagna

Höstterminen 2022 - 42 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Arbetsterapeutprogrammet är 465 000 SEK.

Karriär

Ett barn gör en övning med en arbetsterapeut

Var kan jag arbeta och med vad?

Arbetsterapeuter arbetar inom offentlig och privat verksamhet. Till exempel på sjukhus, vårdcentraler eller i olika kommunala verksamheter samt inom skola och företagshälsovård. Allt fler arbetsterapeuter söker sig till nya arbetsområden där de ser möjlighet att använda sin kunskap om aktivitet och hälsa. Som arbetsterapeut identifierar du tillsammans med individen/gruppen aktivitetsproblem och hittar lösningar på dessa för att främja aktivitet och delaktig i samhället.

Internationell karriär

Sverige har, tillsammans med 45 andra europeiska länder, jämförbara examina för akademiska utbildningar. Eftersom utbildningarna är jämförbara finns det även möjlighet att söka legitimation i andra länder än Sverige efter avslutad utbildning.

Akademisk karriär

Forskarutbildningen är till för dig som är intresserad av en akademisk karriär. För att vara behörig behöver du läsa vidare på avancerad nivå, till exempel vårt masterprogram i medicinsk vetenskap med huvudområde arbetsterapi.