Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Audionomprogrammet

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Audionomexamen

Audionom tittar i en patients öra

Beskrivning

Infraljud, ultraljud, oljud, samtal och skön musik. Ljud är mycket mer än det vi kan höra!

På audionomprogrammet kommer du att få kunskaper som ger dig möjlighet att förbättra ljudmiljön i samhället och att underlätta kommunikationen för barn och vuxna med nedsatt hörsel.

Programmet samverkar med logopedprogrammet och är ett tvärvetenskapligt program som kombinerar teoretiska studier med klinisk undervisning och färdighet. Du kommer att få läsa kurser inom flera olika ämnen:

  • Akustik
  • Teknik
  • Hörsel
  • Lingvistik
  • Psykologi
  • Medicin

Under den praktiska delen av programmet får du kunskaper och färdigheter inom hela det audiologiska verksamhetsområdet, både inom sjukvården och utanför.

Programmets innehåll

Audionomprogrammet består av 6 terminers heltidsstudier.

Termin 1-2

Under de första terminerna får du en introduktion till hela det audiologiska fältet. Du läser bland annat kurser i akustik och lingvistik.

Termin 3-5

Under dessa terminer fördjupar du dina kunskaper inom audiologi. Du kommer bland annat att läsa kurser i barnaudiologi och audiologisk diagnostik.

Termin 6

Under denna termin skriver du din kandidatuppsats.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare tom 2022-01-31

Annika Ilskog

Telefon: +46 46 222 71 32

E-post: annika [dot] ilskog [at] med [dot] lu [dot] se

Studievägledare från 2022-02-01

Sandra Hellvard

Telefon: +46 46-222 04 76

E-post: sandra [dot] hellvard [at] med [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2/Biologi 1+Kemi 1+Fysik 1a/1b1+1b2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Matematik B, Naturkunskap B/Biologi A+Kemi A+Fysik A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 16/A14)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2021

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2021
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)14,64
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)15,98
Folkhögskolebetyg (BF)3,00
Högskoleprovet (HP)0,50

Totalt antal antagna

Höstterminen 2021 - 24 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Audionomprogrammet är 420 000 SEK.

Karriär

Arbetsmarknad

Möjligheterna är stora för dig som genomgått utbildningen, eftersom det finns ett behov av bred och djup kunskap kring hörselkommunikation. Enligt SACO är arbetsmarknaden mycket god för nyexaminerade audionomer. Prognosen för år 2021 är fortsatt liten konkurrens (med liten konkurrens menas att det om fem år antagligen finns fler arbeten än utbildade). Som audionom kan du bland annat arbeta inom sjukvård, privata företag och universitet med patientarbete, teknik, pedagogik, förebyggande arbete, utvecklingsarbete, undervisning och forskning.

Internationell karriär

Du får under utbildningen möjligheter att genomföra internationella aktiviteter. Du kan till exempel läsa kurser vid framstående universitet i Kalifornien eller Australien. Efter dina studier finns det möjlighet att arbeta som audionom utomlands.

Akademisk karriär

Utbildningen utgör en grund för fortsatta teoretiska studier och vetenskaplig skolning. Du kan efter audionomprogrammet läsa vidare till en magisterexamen i audiologi. Du är därefter behörig till att söka en forskarutbildning i audiologi.