Handledning av studenter i VFU - handledningssamtalets betydelse för lärande och professionell utveckling
Kurs 3 högskolepoäng
Beskrivning
Vill du utvecklas i din handledarroll? Kursen ger dig verktyg att möta studenter inom verksamhetsförlagd utbildning och ger dig redskap att tillsammans med studenten genomföra utforskande och avlastande handledningssamtal.
Kursens innehåll
Innehållet är utformat för att möta behov hos, och vara relevant för aktiva eller blivande handledare vid utbildningsprogram på Medicinska fakulteten, Lunds universitet.
Under kursen behandlas relationen mellan handledare och handledd, olika typer av handledningssamtal och deras funktion samt hur och när de kan användas. Vidare diskuteras på vilket sätt relationsbyggande kan främja studenters lärande och professionella utveckling.
Kursens omfattning är cirka 80 timmar och den ges på deltid. Obligatoriska träffar/workshops är schemalagda medan övriga moment utförs individuellt eller med kurskollegor och studenter på tider som passar.
Som deltagare får du pröva, analysera och diskutera samtalsmodeller och förhållningssätt vid bedömning och återkoppling. Mellan de fysiska träffarna får du arbeta individuellt och i samarbete med studenter/kollegor på den egna arbetsplatsen och/eller med kurskollegor.
Kursens genomförande
Planerade/preliminära datum och tider för träffar under hösten 2025:
- 10 september kl 8.15-14.00 (på plats)
- 10 oktober kl 8.15-14.00 (på plats)
- 10 november kl 8.15-14.00 (på plats)
- 10 december kl 9.15-12.00 (digitalt)
Efter kursen
Kursen ger dig möjlighet att träffa handledare inom din egen och andra professioner. Du utvecklar dina förmågor till analys och reflektion samt hur samtal kan användas som redskap i olika situationer för att avlasta och utforska.
Mer information om fristående kurser på Medicinska fakulteten finns på Canvas, följ länken nedan.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Kursansvarig
Ketty Andersson
E-post: ketty [dot] andersson [at] med [dot] lu [dot] se
Kursansvarig
Pia Strand
E-post: pia [dot] strand [at] med [dot] lu [dot] se
Studievägledare
Susanne Destow
E-post: fris_studsoc [at] med [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet samt godkänd yrkesexamen från något av följande program; audionom-, arbetsterapeut-, barnmorske-, fysioterapeut-, logoped-, läkar-, sjuksköterske-, specialistsjuksköterske- eller röntgensjuksköterskeprogrammet.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, deltid 10%
På svenska
Studieperiod
1 september 2025 - 18 januari 2026
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Handledning av studenter i VFU - handledningssamtalets betydelse för lärande och professionell utveckling är 8 000 SEK.