Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hälsovetenskapligt basår

Förberedande program 60 högskolepoäng · 1 år · Ingen examen

Beskrivning

Vill du jobba inom vården? Saknar du särskild behörighet i Matematik eller Naturvetenskap? Hälsovetenskapliga basåret gör det möjligt att komplettera din gymnasieutbildning och antas till några av fakultetens professionsutbildningar.

Nu kan du komplettera din gymnasieutbildning med förkunskaper i matematik och naturkunskap för fortsatta studier på grundnivå inom arbetsterapeutprogrammet, audionomprogrammet, fysioterapeutprogrammet, logopedprogrammet, röntgensjuksköterskeprogrammet och sjuksköterskeprogrammet.

Genom det hälsovetenskapliga basåret förbereds du för högskolestudier inom det hälsovetenskapliga området genom att du får studera i en miljö, och på ett sätt, som underlättar de fortsatta studierna på högskolan.

Om kurserna

Matematik och naturkunskap ges på motsvarande gymnasienivå och ger förutbildningspoäng (fup). Du får även introduktion till högskolestudier, vetenskapligt förhållningssätt och till det hälsovetenskapliga vetenskapsområdet och dess professioner. Dessa kurser ges på högskolenivå och ger högskolepoäng (hp) på grundnivå.

Efter utbildningen

Efter avslutat basår ges alla studerande, med godkända resultat på samtliga kurser, rätt att antas till något av följande utbildningsprogram vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet med start nästkommande höstantagningsomgång (gäller antagna från ht22): 

  • Arbetsterapeutprogrammet
  • Audionomprogrammet
  • Fysioterapeutprogrammet (för behörighet till fysioterapeutprogrammet krävs utöver de förkunskapskrav som anges för basåret även Idrott och hälsa 1)
  • Logopedprogrammet
  • Röntgensjuksköterskeprogrammet
  • Sjuksköterskeprogrammet

Platsgaranti till något av ovan nämnda program ges alla studerande efter basåret, under förutsättning att man sökt alla utbildningar via antagning.se i prioriteringsordning senast sista ordinarie ansökningsdatum. Antalet garantiplatser är begränsat per program. Om en viss utbildning blir översökt fördelas platserna genom lottning. Om man inte får en plats på det utbildningsprogram man prioriterat högst erbjuds man i stället en plats inom något av de andra programmen.

Läs mer om kurserna och programmets syfte i utbildningsplanen nedan:

Utbildningsplan gällande antagna HT22 (kommer snart laddas upp)

 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Utbildningskoordinator

Anna Gavelin

E-post: anna [dot] gavelin [at] med [dot] lu [dot] se

Studievägledare

E-post: studievagledare_vard [at] med [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 12 juni 2022

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2021
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)13,21
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2021 - 40 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Hälsovetenskapligt basår är 140 000 SEK.