Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Politik, kultur och identitet i Ryssland, Ukraina och andra postsovjetiska stater

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

I den här kursen får du lära dig om utvecklingen i Ryssland, Ukraina och andra postsovjetiska stater efter Sovjetunionens upplösning 1991 med tonvikt på politik, identitet och kultur.

Efter en kort historisk introduktion som utgår från 1900-talets ryska och sovjetiska historia ger kursen en översikt över den postsovjetiska politiska utvecklingen med inblickar i centrala tematiska fält som nationsbyggen, minnespolitik, migration (med fokus på centralasiatisk migration till Ryssland och ukrainsk dito till Italien och Polen), säkerhetspolitik (delvis med fokus på Kaukasus) och identitetsskapande.

Under den avslutande delkursen visas och analyseras främst rysk och ukrainsk postsovjetisk film (6-9 filmer) som uttryck för kultur och identitet. Exempel på teman som filmerna aktualiserar är: 1900-talets traumatiska erfarenheter; narrativitet och identitet; religion, myt och minnespolitik.

Övrig information

Ämnet Öst- och centraleuropakunskap går att läsa på både grundnivå (kandidatexamen) och på avancerad nivå (masterexamen). Du kan läsa mer om vår utbildning här: https://www.sol.lu.se/ioc/om-att-studera-ost-och-centraleuropakunskap/

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Ämnets hemsida
https://www.sol.lu.se/ioc/

Studievägledare
Robert Ekdahl
+46 46 222 84 60
robert [dot] ekdahl [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2022

Dagtid Lund, deltid 50%

På svenska

Studieperiod

17 januari 2022 - 5 juni 2022

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Politik, kultur och identitet i Ryssland, Ukraina och andra postsovjetiska stater är 27 500 SEK.