Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljövetenskap: Strategiskt miljö- och hållbarhetsarbete

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

På denna kurs fördjupar du dig i hur det miljö- och hållbarhetsstrategiska arbetet fungerar, med fokus på centrala samhällssektorer, jordbruk, skogsbruk, energi, byggnation (hus, vägar) vatten- avlopp, grönstruktur/naturvård. Du kommer lära dig vem som är ansvarig för vad rent formellt, men också vad som ramlar mellan stolarna och varför. Kursen kommer också ge dig möjlighet att utveckla dina färdigheter i att både utvärdera och utveckla det miljö- och hållbarhetsstrategiska arbetet med hjälp av en kombination av olika metoder och data.

Kursens övergripande mål är att studenten skall tillägna sig kunskaper och färdigheter för att förstå och analysera hur det svenska strategiska miljö- och hållbarhetsarbetet är organiserat och implementeras, hur det kan utvecklas, samt hur detta arbete påverkar Sveriges möjlighet att uppnå uppsatta miljö- och hållbarhetsmål på nationell och internationell nivå.

Kursen behandlar organisation och verkställande av strategiskt miljö- och hållbarhetsarbete på lokal, regional, nationell och global nivå, samt hur de olika nivåerna hänger samman.

Kursen består av två delkurser, en teoretisk och en tillämpad. De teoretiska momenten fokuserar på inhämtande av vetenskaplig kunskap och praktisk erfarenhet om det strategiska miljö- och hållbarhetsarbetets centrala beståndsdelar; organisation, arbetssätt, data/analys, stategier och planer och innovation. De tillämpade momenten ger möjlighet att använda den teoretiska kunskapen på konkreta problem relaterade till strategiskt miljö- och hållbarhetsarbete.

Den tillämpade delkursen bedrivs i projektform. I detta projekt arbetar studenterna i grupper med att analysera möjligheter och utmaningar inom valfritt miljö- och hållbarhetsområde. I projektet ingår att föreslå utvecklingsmöjligheter inom ett eller flera av miljö- och hållbarhetsområdets centrala beståndsdelar. Genom detta arbetssätt tillägnar sig studenterna kunskap om hur de kan applicera olika vetenskapliga perspektiv (disciplinära/tvärvetenskapliga) i utvecklingen av det miljö- och hållbarhetsstrategiska arbetet.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Miljövetenskap

Besöksadress
Sölvegatan 37, 223 62 Lund

Postadress
Sölvegatan 37, 223 62 Lund

https://www.cec.lu.se/sv/utbildning

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs 60 hp miljövetenskapliga eller naturvetenskapliga studier inkluderande kunskaper motsvarande MVEA10 Miljövetenskaplig grundkurs, 15hp samt minst 7.5 hp Miljörätt (exempelvis MVEC18 Miljörätt för miljövetare, 15 hp).

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

24 mars 2025 - 8 juni 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2025
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)-
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)-

Totalt antal antagna

Vårterminen 2025 - 16 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Miljövetenskap: Strategiskt miljö- och hållbarhetsarbete är 42 500 SEK.