Miljövetenskap: Miljöpolitik och förvaltning
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen ger en översikt av det svenska politiska systemet och dess aktörer. Dessutom behandlas EUs institutioner och beslutsprocesser samt internationellt samarbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet och hållbar utveckling.
De demokratiska beslutsprocesserna på lokal, regional, nationell och internationell nivå studeras. Riksdagens och regeringens, partiernas, organisationernas och medias roll i beslutsprocessen analyseras, med exempel från bl a miljöbalken, Agenda 21, plan- och bygglagen och annan speciallagstiftning.
Politisk styrning och styrmedel, implementering och utvärdering inom miljö- och hälsoskyddsområdet studeras. Den statliga och kommunala förvaltningens organisering, uppgifter, arbetssätt och beslutsbefogenheter behandlas. Expertrollen samt tjänstemannens befogenheter och skyldigheter inom det demokratiska systemet analyseras.
Medborgarens deltagande och insyn i miljö- och hälsoskyddsförvaltningens verksamhet diskuteras, vilket bl a inkluderar offentlighetsprincipen och rättssäkerhetsfrågor. Ett särskilt moment ägnas utvärderingens roll i beslutsprocesserna. Förändringstendenser såsom målstyrning, decentralisering och privatisering i offentlig verksamhet, som påverkar organisering och styrning av miljö- och hälsoskyddsområdet belyses.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Miljövetenskap
Besöksadress
Sölvegatan 37, 223 62 Lund
Postadress
Sölvegatan 37, 223 62 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet, samt 30 hp naturvetenskapliga kurser inkluderande kunskaper motsvarande MVEA10 Miljövetenskaplig grundkurs, 15 hp.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
20 januari 2025 - 23 mars 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | VT 2025 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Vårterminen 2025 - 11 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Miljövetenskap: Miljöpolitik och förvaltning är 42 500 SEK.