Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rättssociologi: Grundkurs. Distanskurs

Kurs 30 högskolepoäng

En flicka klottrar på en vägg och en äldre man tittar på. Illustration.

Beskrivning

Det senaste decenniet har det i snitt skett 95 fall av dödligt våld varje år i Sverige, eller 0,00001 fall per invånare. I det fallet efterlevs lagen nästan fullständigt. I andra änden av spektret finns lagar som inte har någon samhällspåverkan alls, som Byggningabalk 12 kap. Huru svin må i ollonskog släppas. Skulle man mäta vad den rättsregeln åstadkommer blir resultatet nästan alltid noll. Lagen gör i praktiken ingen nytta.

Om kursen

Kursen Rättssociologi: Grundkurs (RÄSA04) distans 30 hp utgör första terminens studier i rättssociologi. Du undersöker bland annat sociala normer och rättsregler och varför de flesta människor följer dem. Du får också insikt i vetenskaps- och samhällsteori samt samhällsvetenskaplig och juridisk utredningsmetod. Kursen avslutas med en praktisk övning där du får använda dina kunskaper till att göra en rättssociologisk utredning och rapportera resultatet.

Kursen startar på höstterminer som distanskurs (nätbaserad) på halvfart och går under två terminer. Kursen är helt nätbaserad och har inga träffar i Lund. Kursen innehåller inga inslag där du behöver vara uppkopplad någon bestämd tid.

Efter kursen

Grundkursen ger dig kunskaper för vidare studier inom rättssociologi. 

Rättssociologer undersöker förhållandet mellan rätten och samhället genom normers betydelse och funktion. De arbetar inom statliga och kommunala myndigheter, organisationer, privata företag och ideella föreningar och anlitas exempelvis för att med sociologisk kunskap utreda vilken effekt en ny lag kan komma att få och om den kan fungera i praktiken.

Vad är rättsociologi?

Måns Svensson vid Rättssociologiska institutionen på Lunds universitet ger en introduktion till ämnet i filmen nedan.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Anette Salling

Telefon: 046-222 41 55

E-post: anette [dot] salling [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

2 september 2024 - 8 juni 2025

Ansökan

Öppen för sen anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)16,71
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)17,21
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)0,30

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 280 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Rättssociologi: Grundkurs. Distanskurs är 57 500 SEK.