Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen

Program 90 högskolepoäng · 1.5 år

Närbild på två personer som sitter mittemot varandra. Foto.

Beskrivning

Har du en komplett psykologexamen från annat land som ger tillträde till psykologyrket i landet och vill kunna arbeta som legitimerad psykolog i Sverige? Då kan du komplettera din utbildning så att du får rätt att söka praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP) och därefter ansöka om svensk psykologlegitimation

Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen omfattar 90 högskolepoäng (hp) och innehåller både teori och praktik.  Utbildningens 90 hp fördelas på tre eller fyra terminer.

Vi planerar studierna med hänsyn till din tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet. Din tidigare kunskap inom psykologi integreras med ny kunskap om psykologyrket i Sverige. Målet är att du ska visa den kunskap, förmåga och det förhållningssätt som krävs för att kunna söka till praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP). Efter godkänd PTP (1 år på heltid) kan du ansöka hos Socialstyrelsen om att bli legitimerad psykolog.​

Utbildningens innehåll

De gemensamma kurserna för utbildningen är:
(länkarna leder till kursplaner som öppnas i ny flik)

Inför utbildningens start gör vi en bedömning av dina förkunskaper och du får därefter en individuell studieplan. Studieplanen består av kurser som du läser tillsammans med studenter på det ordinarie psykologprogrammet på avancerad nivå.

Språk

Undervisningsspråket på utbildningen är svenska men en stor del av kurslitteraturen är på engelska. För att klara utbildningen krävs att du behärskar både svenska och engelska på akademisk nivå.

På nedan länk kan du få mer inblick i vad vi menar med akademisk nivå och vad du behöver klara av språkmässigt.

Öppna nätbaserade kurser om akademiskt skrivande | Biblioteken vid Lunds universitet

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Elin Holgersson

Telefon: +46 46-222 91 15

E-post: studievagledare_kpu [at] psy [dot] lu [dot] se

Programansvarig

Elinor Schad

Telefon: +46 709-65 04 00

E-post: elinor [dot] schad [at] psy [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För behörighet till programmet krävs:

  • en utländsk psykologexamen som i utförandelandet ger behörighet att utöva arbete som psykolog eller, om yrket i utfärdandelandet inte är reglerat, ska omfatta minst fyra år och ge en examen på avancerad nivå (exempelvis masterexamen i psykologi med klinisk inriktning).
  • att examen inkluderar psykologins kärnområden, exempelvis kognitions-, inlärnings- och utvecklingspsykologi.
  • att examen innehåller forskningsmetodik och psykiatri/psykopatologi eller motsvarande (till exempel mental hälsa eller psykisk hälsa).
  • att examen inkluderar praktiska inslag, alternativt att den sökande har dokumenterad relevant yrkeserfarenhet.
  • kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 respektive Engelska 5.

 

Urval

Om det är fler behöriga sökande än platser görs ett urval av de sökande baserat på en sammanvägd bedömning av akademiska meriter såsom tidigare utbildning och relevant yrkeserfarenhet.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

30 augusti 2024 - 18 januari 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen är 225 000 SEK.

Möt våra tidigare studenter