Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Politik och samhälle i det samtida Mellanöstern - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år

Två studenter sitter vid ett bord framför varsin dator. Foto.

Beskrivning

Är du intresserad av aktuella sociala och politiska frågor, debatter och processer i Mellanöstern?

Vad ska jag studera?

Detta tvärvetenskapliga masterprogram syftar till att utveckla djup samhällsvetenskaplig kunskap om dagens Mellanöstern hos studenterna. Det tränar studenterna i kritiskt tänkande och ger dem förmågan att tillämpa detta på aktuella händelser och debatter i och om regionen. Programmets samhällsvetenskapliga fokus innebär att studenterna kommer att lära sig hur man tillämpar olika teorier och forskningsmetodologier för att studera samhällen, politik och samtida historia i länderna i regionen och deras befolkningar, både hemma och i diasporan. Särskild vikt läggs vid de processer, normer och flöden som kontinuerligt formar Mellanöstern, såsom migration, flyktingstatus, rättsliga, politiska, sociala och ekonomiska förhållanden, liksom kulturella och könsbaserade strukturer.

Programmet använder en omfattande definition av Mellanöstern och Nordafrika-regionen som inkluderar några medlemmar i Arabförbundet (Algeriet, Bahrain, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libanon, Libyen, Marocko, Oman, Palestina, Qatar, Saudiarabien, Sudan, Syrien, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Jemen) samt Iran, Israel/Occupied territories och Turkiet.

Programmet erbjuder en kombination av obligatoriska och valbara kurser. Det betonar studenternas utveckling genom handledning samt genom kontakter med det forskarnätverk som programmet erbjuder länkar till. 

Detta är även ett internationellt masterprogram och undervisningsspråket är engelska. Det innebär bland annat att du ska ansöka om programmet på universityadmissions.se istället för antagning.se. Läs mer om programmet här: https://www.lunduniversity.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SASME

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Programme Coordinator

E-post: master [at] sam [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till programmet krävs motsvarande en svensk kandidatexamen med huvudområde inom ett samhällsvetenskapligt ämne eller i historia, ekonomisk historia, ekonomisk utveckling, ländersstudier (inkluderande minst 90 hp i ett av dessa huvudområden) eller motsvarande.

Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska motsvarande Engelska 6/B från svenskt gymnasium är ett krav. Ekvivalering genomförs i enlighet med nationella riktlinjer.

Urval

Studentens förmåga att genomföra utbildningen är det huvudsakliga urvalskriteriet. Studenter rangordnas på grundval av tidigare studieresultat (betyg på kurser och examensarbete i kandidatexamen), engelsk språkfärdighet och en avsiktsförklaring.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

30 augusti 2024 - 7 juni 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Politik och samhälle i det samtida Mellanöstern - Masterprogram är 250 000 SEK.