Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Human Resources - Kandidatprogram

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Fem studenter sitter runt ett bord. Foto.

Beskrivning

Det treåriga programmet i Human Resources förbereder dig för självständigt arbete inom Human Resources i företag, förvaltningar och organisationer och ger dig behörighet till studier på avancerad nivå.

Kandidatprogrammet i Human Resources (HR-programmet) ger dig kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som behövs för att självständigt, kritiskt och strategiskt arbeta inom området för Human Resources (HR-området). Du får också förmåga att hantera en föränderlig arbetsmarknad inom HR-området och lär dig hur du arbetar med utveckling och förändring inom området.

Välj mellan tre huvudområden

HR-programmet ger dig möjlighet till fördjupning inom ett av huvudområdena sociologi (via kursen: Organisation, ledning och lärande), psykologi eller handelsrätt (arbetsrätt) samtidigt som bredden i utbildningen tillgodoses genom valfria kurser. Inom ramen för de senare finns möjligheter till praktik.

Programmet leder fram till en kandidatexamen i Human Resources med huvudområde sociologi, psykologi eller handelsrätt (arbetsrätt).

Sociologi

Inom sociologi studerar och analyser du sociala relationer och processer, alltifrån människors möten till samhällsförändringar och globala frågor med särskilt fokus på organisation, ledning och lärande.

Psykologi

Inom psykologi studerar du hur människor upplever saker och ting och hur de tänker, reagerar och interagerar i olika sammanhang.

Handelsrätt

Du lär dig om arbetsrätt inom såväl privat som offentlig sektor och tränar dig i att nå förhandlingslösningar och i att träffa kollektivavtal.

Programmets innehåll

Vill du veta vilken litteratur du kommer att läsa kan du hitta den på Sociologiska institutionens webbplats

Vill du veta vilken litteratur du kommer att läsa kan du hitta den på Sociologiska institutionens webbplats

  • Handelsrätt: Human Resources i en ekonomisk kontext (HURB05), 15 hp
    (Kursplan, PDF, ny flik)
  • Introduktion till beteendevetenskaplig forskningsmetodik inom kontexten Human Resources (HURB06), 15 hp
    (Kursplan, PDF, ny flik)

Vill du veta vilken litteratur du kommer att läsa kan du hitta den på Sociologiska institutionens webbplats

  • Fördjupningkurser i det valda huvudområdet, sociologi (Organisation, ledning och lärande), psykologi eller handelsrätt (arbetsrätt), 30 hp

  • Kandidatkurs i det valda huvudområdet sociologi (arbetslivssociologi), psykologi eller handelsrätt (arbetsrätt)

  • Valfria kurser, utbytesstudier eller praktik.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare på Sociologiska institutionen

Caroline Spannel Brnelic

E-post: studievagledare [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologiska institutionens webbplats

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)20,10
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,10
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,10

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 90 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Human Resources - Kandidatprogram är 345 000 SEK.

Karriär

Två killar.

Arbetsmarknaden för personalvetare

Att som personalvetare arbeta med HR-frågor idag är väldigt varierande, både inom det vanliga HR-arbetet och i de nya sektorer som anställer före detta studenter som utbildats inom ramen för HR-programmet.

Förr var personalutveckling, rekrytering, rehabilitering, arbetsmiljöfrågor och förhandlingar, tillsammans med personaladministrativt arbete, kärnan i en HR-praktikers arbete. I dag har uppgifter som utrednings- och utvärderingsarbete, organisations- och ledarskapsutveckling, frågor om organisationskultur samt fackligt arbete på central nivå tillkommit. Även konsultverksamhet har blivit vanlig.

Arbetet som HR-praktiker eller personalvetare kan dessutom komma att ske utanför den traditionella personal- eller HR- avdelningen. Många personalvetare arbetar idag som fristående konsulter eller som internkonsulter i våra större företag och organisationer. Dagens arbetsliv ger personalvetaren många möjligheter till ett intressant och utvecklande arbete.

Möt våra tidigare studenter