Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Civilingenjörsutbildning i datateknik

Program 300 högskolepoäng · 5 år

Närbild på utrustning. Foto.

Beskrivning

Vill du vara med och utveckla av framtidens digitala system? Då är detta utbildningen för dig. I allt från det enklaste trafikljuset till den mest avancerade månlandaren finns den där: datorn. Som civilingenjör inom datateknik är det du som tillsammans med andra designar och utvecklar dagens och framtidens datorsystem, vilket sammanhang de än återfinns i. Som civilingenjör i datateknik kommer du att ha stor valfrihet i yrkeslivet och du får möjlighet att arbeta med teknik som ligger i framkant av vad som är möjligt.

Utbildningen präglas av en helhetssyn på datatekniken som innefattar människan som utvecklare och användare. Det finns ett stort behov av civilingenjörer som kan hantera avancerade system anpassade efter människans behov både nu och i framtiden. Här får du chansen att bidra till och leda utvecklingen av ett digitaliserat samhälle i ständig förnyelse.

Som färdig civilingenjör i datateknik kommer du att vara väl förtrogen med människans roll i samhället och i de system där datorer ingår. Du vet hur datorer är konstruerade och hur nätverk av datorer är uppbyggda, och kommer även kunna styra industriella processer med hjälp av datorer. Du kan utveckla datorprogram av olika slag och har en ordentlig matematisk grund, men även kunskaper inom exempelvis fysik, elektronik och digitalteknik. 

Karriär och arbetsmarknad

Arbetsmarknaden ser mycket ljus ut då det finns ett stort behov av civilingenjörer i datateknik. Din kompetens kan användas inom en mängd olika områden, till exempel processindustrin, telekomindustrin, media- och underhållningsbranschen och medicinska tillämpningar. Du har även möjlighet att fortsätta med en karriär som forskare inom universitetet. Som civilingenjör i datateknik kan du arbeta inom hela fältet mellan teknik och människa. Du kommer att kunna använda ett systemtänkande där såväl programvara och hårdvara, som teori och tillämpningar, tillsammans bildar en helhet.

Bred utbildning som lönar sig 

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning. Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. 

Ledande inom hållbarhet 

Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling. Du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.

Upplägg och innehåll

Under de tre första åren får du en kvalificerad teknisk utbildning med en hel del matematik och grundläggande tekniska ämnen. Tidigt ägnas även en stor del av utbildningen åt utveckling av datorprogram, datorteknik och tillämpningar. Målet är att kunna utveckla datorprogram av skilda slag, veta hur datorer är konstruerade och hur nätverk av datorer är uppbyggda.

De sista två åren skaffar du dig en egen profil på din utbildning genom att välja en av åtta specialiseringar: Programvara, Inbyggda system, Bilder och grafik, Nätverk och säkerhet, Maskinintelligens, Hårdvarunära systemutveckling, Software Engineering samt System, signaler och reglering. Här finns också utrymme att läsa och komplettera med icke-tekniska kurser från hela Lunds universitet.

Under utbildningen får du kontakt med forskning på internationellt sett mycket hög nivå inom till exempel programvaruutveckling, datasäkerhet, telekommunikation, reglerteknik och signalbehandling.

Det blir allt vanligare att teknologerna läser ett år utomlands. LTH har utbytesavtal med universitet över hela världen.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Mer om utbildningen på LTH:s webbplats

Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.

Civilingenjörsutbildning i datateknik – lth.se

Kontakt

Studie- och karriärvägledare

Tobias Björklund

Telefon: +46 46-222 71 38

E-post: tobias [dot] bjorklund [at] lth [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

26 augusti 2024 - 3 juni 2029

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)20,63
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,83
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,50

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 156 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Civilingenjörsutbildning i datateknik är 850 000 SEK.