Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik med arkitektur
Program 180 högskolepoäng · 3 år

Beskrivning
LTH:s högskoleingenjörsutbildning i byggteknik med arkitektur ger dig rätt kompetens för dagens byggbransch. Du får en solid teknisk kompetens samt en helhetsförståelse av byggprojekt och de olika faserna i byggprocessen. Redan i början av din utbildning får du direktkontakt med flera aktörer inom samhällsbyggnadsområdet. Ett byggprojekt består av många olika faser och en byggnadsingenjör deltar i hela projektet från första början fram till att byggnaden tas i bruk. Arbetsuppgifterna för en byggnadsingenjör kan vara mycket varierande: planering, konstruktion, produktion, projektledning, byggnadskontroll, administration och ekonomi är exempel på arbetsområden.
En byggnadsingenjör har inte bara teknisk kompetens, utan också en förståelse av byggprojektet som helhet. Du kommer att samarbeta med många yrkesgrupper som alla har sin roll i byggprocessen: beställare, byggkonsulter, arkitekter, entreprenörer, materialtillverkare och myndigheter med flera. Ofta utförs arbetet i projektgrupper i nära samarbete med arkitekter och andra ingenjörer.
Utbildningens inriktning mot arkitektur innebär att man utöver sin kompetens som byggnadsingenjör också får utvidgade kunskaper inom byggnaders planering och gestaltning, arkitekturhistoria och visualiseringsteknik.
Byggsektorn är ekonomiskt och socialt kanske vår viktigaste samhällssektor. Byggandet av bostäder och lokaler ökar och med det även kraven på en hållbar samhällsutveckling med nya byggmaterial, byggmetoder och byggaktörer. Dagens moderna byggandet ställer därför stora ingenjörsmässiga krav på teknisk kompetens. Det hållbara samhället ställer krav inte bara på tekniskt godtagbara lösningar utan även på ändamålsenlig utformning och miljömedvetna lösningar. En sådan syntes – mellan byggteknik, miljökunnande och formgivning - finner du på denna utbildning.
Framtid/arbetsmarknad
Efter avklarad högskoleingenjörsutbildning är du mycket attraktiv på arbetsmarknaden. Du kommer att kunna arbeta inom det viktiga samhällsbyggnadsområdet, bidra i projekt och samarbeta med olika yrkesgrupper. Med en högskoleingenjörsexamen håller du många dörrar öppna och kan bland annat jobba med exempelvis planering, konstruktion, produktion, projektledning och byggnadskontroll.
Behovet av att anställa nya ingenjörer inom byggteknik med arkitektur är enligt näringslivets egna prognoser stort. Byggandet i Sverige ökar i omfattning och byggingenjörer är eftertraktade på arbetsmarknaden.
Ett byggprojekt har många olika intressenter exempelvis beställare, byggkonsulter, arkitekter, entreprenörer, materialtillverkare, myndigheter och finansiärer. Arbetsuppgifterna för en byggingenjör kan således vara mycket varierande.
Vill du fortsätta studera har du möjlighet att söka till civilingenjör i väg- och vattenbyggnad vid LTH i Lund, eller till LTH:s masterprogram Energi- och miljöeffektiva byggnader.
Upplägg och innehåll
LTH:s utbildningar till högskoleingenjör ges i Helsingborg, en stad som ger dig fantastiska förutsättningar att få kontakt med regionens företag och näringsliv redan under din utbildning.
Första året på utbildningen innehåller en kombination av breda introducerande kurser inom byggområdet och grundläggande kurser inom matematik, CAD och arkitektur.
Det andra året domineras av kurser med byggnadsteknisk inriktning och det tredje avslutande året innehåller projekt och fördjupningskurser samt ett examensarbete som normalt utförs i samarbete med näringslivet. I programmet ingår arbetsplatsförankrad utbildning som t.ex. gästföreläsningar och studiebesök.
Afu är ett praktiskt tillämpat delmoment i utvalda kurser under åk 1 och 2. Afu bygger på ett samarbete med bland annat Sveriges Byggindustriers lokalavdelning i Helsingborg.
Årskurs 1: Afu:n ska knyta an till tillämpade moment på en byggarbetsplats. Studenten deltar i studiebesök i mindre grupper. Studiebesöken följs upp av ett seminarium.
Årskurs 2: Afu:n ska knyta an till skarpa husbyggnadsprojekt. Studenten får följa de olika aktörerna inom byggprocessen genom projektföreläsningar under en veckas tid. Gästföreläsningarna följs upp av ett seminarium.Under åk 3 kan du välja en företagsförlagd kurs. Kursen ger dig fyra veckors praktisk erfarenhet genom att du deltar i det dagliga arbetet på en byggrelaterad arbetsplats. Syftet med kursen är att stärka utbildningens tillämpade profil samt att ge grundläggande kunskaper om arbetsvetenskapliga aspekter i den framtida yrkesrollen som ingenjör. Studenten ordnar själv praktikplats, men hjälp kan ges vid behov.
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenMer om utbildningen på LTH:s webbplats
Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.
Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik med arkitektur – lth.se
Kontakt
Studie- och karriärvägledare
Rebecca Little-Smith
Telefon: +46 42-35 67 40
E-post: info_helsingborg [at] lth [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2023
Dagtid Helsingborg, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
23 augusti 2023 - 7 juni 2026
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 15,47 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 16,80 |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 0,85 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 81 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik med arkitektur är 465 000 SEK.