Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Trafikflygare i kommersiell luftfart med MPL-certifikat

Program 150 högskolepoäng · 2.5 år

Beskrivning

Har du högt flygande planer? Vill du ha ett yrke där du jobbar med både teknik och människor? Om du dessutom kan tänka dig att arbeta i en regelstyrd verksamhet med stort ansvar – då kan pilotyrket vara något för dig!

Pilotyrket passar dig som är strukturerad, teknikintresserad, samarbetsinriktad och gillar att ta ansvar. Branschen är i konstant utveckling och omdaning och ditt arbetsfält kan bli över hela världen. 

Utbildningens innehåll
Trafikflygarutbildningen är en direkt yrkesförberedande utbildning. Programmet ger i första hand en kvalificerad yrkeshögskoleexamen men med en påbyggnadsutbildning inom universitetet leder den till en kandidatexamen. Undervisningen bedrivs i form av gemensamma teorilektioner, enskilda eller delade flyglektioner, lektioner i flygsimulator samt praktik. De teoretiska ämnena handlar till stor del om teknik och naturvetenskap men också om människan som individ och i samarbete. Flygmarknaden är starkt engagerad i utbildningen och det ingår därför både kortare och lite längre praktikperioder hos olika aktörer i flygbranschen, till exempel hos en flygplansverkstad som gör tekniskt underhåll på flygplanen eller en flygplats där man följer marktjänsten. Utbildningen avslutas med en praktikperiod i ett kommersiellt flygbolag.

Antagning
I antagningen används specialdesignade tester. Av säkerhetsskäl finns det även medicinska krav på piloter, därför måste en sökande också göra speciella medicinska undersökningar. Under utbildningen behövs det också göras en lämplighetsprövning med utdrag ur belastningsregistret.

Utbildningens mål
Det främsta målet med utbildningen är att den studerande ska kunna arbeta som styrman i ett kommersiellt flygbolag men också ha fått kunskaper och erfarenheter som gör att man kan få jobb i andra delar av flygbranschen.

Öppnas för anmälan
2024-07-22

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Programadministratör

Pernilla Karlsson

Telefon: 0435445454

E-post: tfhs [at] tfhs [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt Svenska 3, Engelska 6, Matematik 3b eller 3c, och Fysik 1a alternativt 1b1+1b2. Godkänt ”Anpassat flygpsykologiskt lämplighetstest” (ingår i de ordinarie testerna och behöver ej utföras och på egen hand). Godkänd medicinsk undersökning, svensk Medical Class 1, bekostas av sökanden efter besked om villkorlig antagning.

Urval

Information om urvalsprocessen hittas på: www.tfhs.lu.se

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Klippan, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

4 mars 2024 - 21 augusti 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

Start Vårterminen 2025

Dagtid Klippan, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

3 mars 2025 - 20 augusti 2027

Ansökan

Öppnas för anmälningar 2024-07-22

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Trafikflygare i kommersiell luftfart med MPL-certifikat är 2 925 000 SEK.