Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskning om kycklingar och barncancer tog hem vinst i Forskar Grand Prix

En kvinna med blommor i famnen, Sofie Mohlin.
Att delta i Forskar Grand Prix var ett kvitto på att hon har lyckats förmedla hur spännande hennes forskning är, och den entusiasm hon känner för yrket, menar Sofie Mohlin. Bild: Bodil Malmström.

Med en presentation om hur forskning med kycklingembryon kan bidra till att bota en ovanlig form av barncancer tog forskaren Sofie Mohlin hem vinsten i årets upplaga av Forskar Grand Prix, som genomfördes på Helsingborgs stadsteater. Hennes engagerade framförande, och tydliga kommunikation övertygade både juryn och en publik om cirka 150 gymnasieungdomar.

Hon tävlade mot sju andra forskare från Lunds universitet – om vem som var bäst på att presentera sin forskning på endast fyra minuter, på ett så fängslande, intressant och underhållande sätt som möjligt. Alla forskare hade fått hjälp av experter med att ta fram sina presentationer, som bedömdes av en jury som tittade på vetenskapligt innehåll, scennärvaro och kommunikativ förmåga. 

För Sofie Mohlin, docent vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund, betyder vinsten i den lokala deltävlingen av Forskar Grand Prix mycket. Hon går nu vidare till finalen av Forskar Grand Prix som går av stapeln den 23 november i Stockholm. 

– Det är ett kvitto på att jag har lyckats förmedla hur spännande min forskning är, den entusiasm jag känner för yrket, och att forskning är roligt. Jag ska inte heller sticka under stol med att det är en häftig känsla att så många människor tycker att man gör ett bra scenframträdande.

– Det var också en chans att få träning i presentationsteknik, träffa andra forskare och göra något jag aldrig tidigare gjort med min forskning - tävla!

Behålla tron på vetenskapen och inspirera ungdomar

Sofie Mohlin lyfter fram två viktiga anledningar till att hon medverkade, och varför hon anser att andra forskare också bör engagera sig.

– Att forskare når ut och presenterar sitt arbete kan få allmänheten att behålla tron på vetenskapen och förstå att dess oumbärliga kraft är av yttersta vikt. Två tydliga exempel är vaccin och klimatkrisen. 

Den andra aspekten handlar om att inspirera unga människor till en framtid inom forskningsvärlden menar Sofie Mohlin.

– Det är inte ovanligt att akademin ses som otillgänglig och tråkig, och eftersom jag verkligen älskar mitt jobb, vill jag ändra på den bilden. För egen del är det dessutom viktigt att stereotypen för hur en forskare ser ut och beter sig suddas ut, till exempel genom att visa att även en kvinna med två barn, och helt utan akademisk bakgrund, kan leda en egen forskargrupp.

Sist men inte minst lyfter hon fram förberedelsearbetet med tävlingen.

– Hela processen var otroligt rolig. Att få lära känna de andra deltagarna, och se hur forskning med en sådan enorm bredd kan yttra sig, och vara så spännande. Träningen och coachningen i att stå på scen och förmedla forskning var både rolig och nyttig.

Sofie Mohlin röstades fram som vinnare av juryn och publiken tillsammans, som bestod av ungdomar från två gymnasieskolor i Helsingborg. Just publiken hade en avgörande roll eftersom deras röster väger två tredjedelar mot juryns en tredjedel.

Läs mer om Sofie Mohlins presentation på Forskar Grand Prixs webbplats

Alla forskarpresentationer

  • Can we end our toxic relationship with Lead?
    Mark Rambaran, postdoktoral forskare vid Centrum för Analys och Syntes
     
  • Hållbara framtidsvisioner genom måleri och deltagande
    Emma Johannson, postdoktoral forskare vid Lund University Centre for Sustainability Studies
     
  • Kycklingar och barncancer – hur hänger det ihop?
    Sofie Mohlin, docent vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund
     
  • Searching for Law’s Average Person
    Valentin Jeutner, universitetslektor vid Juridiska institutionen
     
  • Supergammal och ändå nöjd med livet: Life hacks for life!
    Ingela Steij Stålbrand, universitetslektor vid Institutionen för Psykologi
     
  • Dina kemiska fotspår från vad du ätit
    Einar Smith, doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö
     
  • Vad får allt liv att fungera?
    Daniel Sarabi, postdoktoral forskare vid LINXS, Institute of advanced Neutron and X-ray Science
     
  • Can Craft be the Future of Work?
    Stephan Schaefer, universitetslektor, Företagsekonomiska institutionen 



 

En kvinna, Sofie Mohlin.

Om Sofie Mohlin

Sofie Mohlin är docent vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund

Läs mer om Sofie Mohlins forskning i Lunds universitets forskningsportal 

Forskar Grand Prix

Lokala tävlingar hålls runt om i landet och vinnarna möts sedan i en final i Stockholm 23 november. Forskarna får coachning och träning i presentationsteknik som de har stor nytta av i olika sammanhang under sin karriär.

Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

www.forskargrandprix.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.