Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet och Tetra Pak lanserar Biotech Heights

Bild på huset där livsmedelsteknik har sin verksamhet
Biotech Heights handlar inte bara om teknik, utan också om sådant som konsumentbeteenden och politiska styrmedel. Foto: Kennet Ruona

Forskningshubben Biotech Heights ska fokusera på bioprocessteknik och nya lösningar inom hållbar produktion av livsmedel och material. Samarbetet cementerar ett decennielångt partnerskap mellan Tetra Pak och Lunds universitet.

Biotech Heights ska vara en öppen innovationsmiljö med tillgång till världsledande laboratorium och utrustning som kommer att kunna användas av både forskning och industri.

Inte bara teknik

Deltagare i Biotech Heights får möjlighet att samverka med forskare inom både tekniska och icke-tekniska utmaningar som producenter, varumärken och tillverkare inom detta område står inför. Detta kommer, i kombination med Tetra Paks erfarenhet av att stödja livsmedels- och dryckesvarumärken med produktutveckling, att göra Biotech Heights till en plats där man kan utveckla och testa idéer, och samarbeta för att dela kunskap om bästa praxis och konsumenttrender.

Idag kommer mer än en tredjedel av de globala växthusgasutsläppen från hur vi producerar, bearbetar och förpackar livsmedel. Med en snabbt växande global befolkning är innovation inom alternativa livsmedelskällor avgörande. Med bioprocesstekniker, exempelvis fermentering, kan vi utveckla nya ingredienser och produkter. Nya ingredienser kan förbättra växtbaserade livsmedel och göra dem godare och mer hälsosamma. De kan också ligga till grund för helt nya vegetabiliska livsmedel – som alternativ till kycklingfilé eller färskost.

Biotech Heights ska utveckla samarbeten mellan olika aktörer, som tillsammans kan utveckla sin kunskap och generera de bästa, skalbara lösningarna.

– Tetra Pak och Lunds universitet har ett gemensamt mål att utveckla teknik som bidrar till ett hållbart samhälle och vi ser fram emot att ta vårt redan decennielånga partnerskap till nästa nivå. Med hjälp av Biotech Heights kommer vi nu kunna testa de utmaningar som våra kunder och samarbetspartners står inför och förse dem med en säker testmiljö för lösningar av de mångfacetterade utmaningarna som ligger i att skapa skalbarhet, säger Charles Brand, Executive Vice President för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak. 

Från labb till produkt

Det krävs stor kunskap och teknikutveckling för att ta en bioprocess från labbskala till att bli en användbar process för kommersiellt bruk. I labbet produceras kanske bara några gram av en produkt men för kommersiellt bruk krävs det en produktion på flera ton. Skalbar bioteknik handlar om att utveckla biotekniska processer som fungerar tekniskt och kostnadseffektivt även i denna större kommersiella och industriella skala. 

– Lunds universitet har en tydlig satsning inom detta forskningsområde kring utveckling av skalbar bioteknik, vilket vi ser som ett transformativt verktyg för att bygga ett mer hållbart samhälle. Det är dock inte möjligt utan relevanta industripartners som Tetra Pak. Genom att föra samman experter och infrastruktur kan vi leda utvecklingen och driva positiv förändring i mycket större skala, säger Annika Olsson, rektor för LTH.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Biotech Heights och hur du kan engagera dig i forskningshubben? Kontakta Josefin Ahlqvist eller Emma Nordell, båda projektledare på samverkansavdelningen vid Lunds universitet:

  • Josefin Ahlqvist, josefin [dot] ahlqvist [at] fsi [dot] lu [dot] se (josefin[dot]ahlqvist[at]fsi[dot]lu[dot]se) 
  • Emma Nordell, emma [dot] nordell [at] fsi [dot] lu [dot] se (emma[dot]nordell[at]fsi[dot]lu[dot]se) 

Biotech Heights webbplats

Pressmeddelande från Tetra Pak och Lunds universitet

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.