Biotech Heights ska vara en öppen innovationsmiljö med tillgång till världsledande laboratorium och utrustning som kommer att kunna användas av både forskning och industri.
Inte bara teknik
Deltagare i Biotech Heights får möjlighet att samverka med forskare inom både tekniska och icke-tekniska utmaningar som producenter, varumärken och tillverkare inom detta område står inför. Detta kommer, i kombination med Tetra Paks erfarenhet av att stödja livsmedels- och dryckesvarumärken med produktutveckling, att göra Biotech Heights till en plats där man kan utveckla och testa idéer, och samarbeta för att dela kunskap om bästa praxis och konsumenttrender.
Idag kommer mer än en tredjedel av de globala växthusgasutsläppen från hur vi producerar, bearbetar och förpackar livsmedel. Med en snabbt växande global befolkning är innovation inom alternativa livsmedelskällor avgörande. Med bioprocesstekniker, exempelvis fermentering, kan vi utveckla nya ingredienser och produkter. Nya ingredienser kan förbättra växtbaserade livsmedel och göra dem godare och mer hälsosamma. De kan också ligga till grund för helt nya vegetabiliska livsmedel – som alternativ till kycklingfilé eller färskost.
Biotech Heights ska utveckla samarbeten mellan olika aktörer, som tillsammans kan utveckla sin kunskap och generera de bästa, skalbara lösningarna.
– Tetra Pak och Lunds universitet har ett gemensamt mål att utveckla teknik som bidrar till ett hållbart samhälle och vi ser fram emot att ta vårt redan decennielånga partnerskap till nästa nivå. Med hjälp av Biotech Heights kommer vi nu kunna testa de utmaningar som våra kunder och samarbetspartners står inför och förse dem med en säker testmiljö för lösningar av de mångfacetterade utmaningarna som ligger i att skapa skalbarhet, säger Charles Brand, Executive Vice President för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak.
Från labb till produkt
Det krävs stor kunskap och teknikutveckling för att ta en bioprocess från labbskala till att bli en användbar process för kommersiellt bruk. I labbet produceras kanske bara några gram av en produkt men för kommersiellt bruk krävs det en produktion på flera ton. Skalbar bioteknik handlar om att utveckla biotekniska processer som fungerar tekniskt och kostnadseffektivt även i denna större kommersiella och industriella skala.
– Lunds universitet har en tydlig satsning inom detta forskningsområde kring utveckling av skalbar bioteknik, vilket vi ser som ett transformativt verktyg för att bygga ett mer hållbart samhälle. Det är dock inte möjligt utan relevanta industripartners som Tetra Pak. Genom att föra samman experter och infrastruktur kan vi leda utvecklingen och driva positiv förändring i mycket större skala, säger Annika Olsson, rektor för LTH.