Lagunathan Govender
Har studerat på masterprogrammet i socialt arbete
Varför valde du att studera vidare på masternivå?
– Jag ville lära mig mer och fördjupa mina kunskaper i socialt arbete. Att studera på kandidatnivån var väldigt intressant och utvecklande för mig. När jag efter socionomexamen fick chansen att läsa vidare på avancerad nivå kunde jag inte vänta med att ta chansen. Jag har även haft tankar om att forska i framtiden och därför har det varit bra för mig att läsa vidare. Dessutom kräver allt fler arbetsplatser och organisationer utomlands att du har studerat på mastersnivå.
Hur tycker du att utbildningen på masternivån skiljer sig från den på kandidatnivån?
– Jag tycker den största skillnaden ligger i betoningen på kritiskt tänkande och analysförmåga. Diskussioner och resonemang förväntas vara mycket mer kritiska och präglas av ”vetenskaplighet” på masternivån. Utbildningen är också mer självständig och du analyserar och reflekterar på egen hand.
Vad har studierna på masterprogrammet gett dig?
– Jag har framför allt tränats i min analytiska förmåga och mitt kritiska tänkande. Jag har också fått en bättre förståelse för socialt arbete och social utsatthet. Det är kul för jag har kunnat gå tillbaka till grundböckerna på socionomprogrammet och upptäckt saker där som jag aldrig ens sett tidigare. Masteruppsatsen har även gett mig utrymme att fördjupa i mitt egna specifika intresseområde, vilket har varit otroligt givande.
Vad är det bästa/sämsta med utbildningen?
– Det bästa är att jag känner att jag utvecklas. Är du öppen för det, erbjuder studierna verkligen möjligheter till professionell och kunskapsmässig utveckling. Det beror inte minst på lärarna på institutionen. Jag har inte upplevt något dåligt med utbildningen.
Finns det möjlighet att åka på utbytesstudier inom ramen för masterprogrammet?
– Ja, många studenter gör det. Jag fick chansen att åka på ett utbytesprogram till det prestigefyllda Tata Institute of Social Sciences i Bombay (Mumbai, red. anm.), Indien. Jag var där över en termin och läste kurser i bland annat sociologi och genus och gjorde fältarbete med utsatta barn i ett slumområde. Det var oerhört lärorikt och roligt.
Hur kan studenter engagera sig vid sidan av studierna? Har du själv gjort något utöver att studera?
– Det finns ju studentnationer och kårer till exempel. Studentlivet är särskilt stort här i Lund men jag har själv inte varit aktiv i det. Vid sidan om studierna har jag istället umgåtts med familj och vänner, jobbat, tränat lite olika sporter sporadiskt och tagit det allmänt lugnt och njutit av livet.
Vad vill du arbeta med eller forska om i framtiden?
– Jag är intresserad av frågor som rör fattigdom och försörjningsstöd. Jag kan mycket väl tänka mig att forska inom det området. En masterexamen är ju ett krav för att bli antagen till forskarutbildningen och jag tror också mastern hjälper dig att ta reda på om du vill forska i framtiden eller jobba med något annat.
Varför vill du göra just det i framtiden?
– För att jag är så oerhört nyfiken på människor och social utsatthet. Som jag ser det så har fattigdom länge varit kärnområdet i socialt arbete och därför vill jag fortsätta undersöka det. Sen tror jag att försörjningsstödet kan utvecklas på många punkter. Att forska skulle ge mig utrymme att fördjupa och vidareutveckla mina kunskaper och kanske även vara del av förändringsprojekt.
Vad har du för tips för nya studenter?
– Gör dina val utifrån dina egna intressen och vad som driver dig. Utgå ifrån vad du tycker är kul. Då blir studierna mycket roligare och givande. Masterkurserna här på Socialhögskolan i Lund är riktigt stimulerande så jag rekommenderar dem starkt. Studierna präglas även av vetenskapligt tänkande och analys och då tror jag det blir mer spännande för studenten om man också ser ett värde i vetenskaplig kunskap.
"Jag har framför allt tränats i min analytiska förmåga och mitt kritiska tänkande. Jag har också fått en bättre förståelse för socialt arbete och social utsatthet. Det är kul för jag har kunnat gå tillbaka till grundböckerna på socionomprogrammet och upptäckt saker där som jag aldrig ens sett tidigare."