Jobbet som hållbarhetssamordnare
Alumnen Katarina Craaford berättar
Varför valde du kandidatprogrammet i naturgeografi och ekosystemvetenskap?
Det jag fastande för med utbildningen var möjligheten att få lära mig olika metoder, verktyg och arbetssätt, så som geografiskt informationssystem (GIS), för att kunna arbeta med klimat- och miljörelaterade frågor. Det första basblocket under studierna kändes som att det skulle ge mig en bra grund att stå på och jag gillade att det fanns goda möjligheter att studera utomlands, vilket jag även gjorde i Innsbruck i Österrike under en termin.
Vad jobbar du med nu?
Idag arbetar jag som Hållbarhetssamordnare på upphandlingsenheten på Örebro kommun. Det innebär att jag ansvarar för att utforma, utvärdera och följa upp miljömässiga och sociala krav i kommunens alla upphandlingar.
Hur fick du ditt jobb?
Efter min kandidatexamen valde jag att läsa master i Tillämpad klimatstrategi vid Lunds universitet. En tvärvetenskaplig utbildning där jag valde att ha praktik för att få arbetslivserfarenhet samt att jag under mitt mastersarbete inriktade mig på hållbar upphandling och cirkulär ekonomi. Med den erfarenhet fick jag sedan anställning på Örebro kommun på mitt nuvarande jobb.
Vad i utbildningen har du haft mest nytta av i arbetslivet?
Min utbildning i naturgeografi och ekosystemvetenskap gav mig en mycket god naturvetenskaplig grund att stå på och att kombinera den med en tvärvetenskaplig masterutbildning kändes helt rätt för mig.
Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?
Det kan vara svårt att veta innan man börjar studera vad man vill arbeta med, men under studieåren brukar det klarna allt mer. Så mitt tips är att läsa en utbildning som ger dig en bra grund att stå på och inkludera gärna praktik om det är möjligt.
Katarina Craaford.