Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Internationella möjligheter

Som Lundastudent har du stora möjligheter att skaffa dig internationella erfarenheter både här hemma och utomlands.

Tre glada studentskor fikar på brygga. Foto.
Som Lundastudent har du stora möjligheter att skaffa dig internationella erfarenheter både här hemma och utomlands. Foto: Johan Persson

Ett internationellt toppuniversitet

Med studenter från över 130 länder, 670 partneruniversitet och omfattande forskningssamarbeten världen över hamnar Lunds universitet på 62:a plats enligt Times Higher Educations rankning Most International Universities in the World 2024.

För dig som Lundastudent innebär detta fantastiska möjligheter till oförglömliga och meriterande internationella erfarenheter – både för dig som vill tillbringa en del av din studietid utomlands och för dig som vill ta del av internationella möjligheter medan du går din utbildning här hemma.

Här har vi samlat information som vi hoppas kan hjälpa dig att hitta internationella sammanhang som passar just dig.

Studera eller praktisera utomlands

Lunds universitet har avtal med fler än 670 universitet i ett 70-tal länder runt om i världen. Partneruniversiteten erbjuder både kortare utbyten i form av sommarkurser, och längre utbyten som sträcker sig över en termin eller ett år.

Varje år åker runt 1 000 studenter utomlands via Lunds universitet. Kanske blir du en av dem!

Du kan också göra utlandspraktik eller fältarbete som en del av din utbildning vid Lunds universitet.

Här nedanför hittar du korta presentationer av de olika utbytena, med länkar vidare till ytterligare information om anmälan, stipendier med mera.

Som utbytesstudent vid något av våra 670 partneruniversitet runt om i världen läser du en termin eller ett år av din utbildning utomlands. Utbytesprogrammet med University of California är vårt äldsta och mest omfattande.

Om du vill studera i ett annat nordiskt eller europeiskt land kan du söka Nordplus- eller Erasmus+ stipendium. För utbytesstudier utanför Europa kan du ansöka om Crafoordska stiftelsens resestipendium.

I videon får du veta mer om utbytesstudier vid Lunds universitet och möta Amina som varit utbytesstudent i USA.

 

Praktik inom Europa

Om du är student vid Lunds universitet och ska praktisera i Europa kan du vara berättigad till Erasmus+ praktikstipendium. Praktiken kan antingen utgöra en del av din utbildning, eller vara ett frivilligt komplement utanför ditt studieprogram.

Erasmus+ praktikstipendium

Praktik i ett land utanför EU

Om du ska praktisera i ett land utanför EU kan du vara behörig att söka Crafoordska stiftelsens resestipendium.

Crafoordska stiftelsens resestipendium

Flera av våra partneruniversitet erbjuder sommarkurser, till exempel för dig som inte vill eller kan vara borta en hel termin.

Du kan fortfarande söka längre utbytesstudier även om du antagits till en sommarkurs.

Sommarkurser utomlands

I Canvas hittar du många aktiviteter med internationell prägel för Lunds universitets studenter, bland annat

  • kortare utbyten
  • webbinarier och
  • studenttävlingar.

Nya aktiviteter läggs till kontinuerligt.

Extracurricular International Opportunities – logga in i Canvas
 

Om du behöver samla in material eller data utomlands i samband med ditt examensarbete eller din examensuppsats kan du söka stipendium för resa och uppehälle från Crafoordska stiftelsen.

Crafoordska stiftelsens resestipendium

Om du vill studera vid ett universitet som inte omfattas av Lunds universitets utbytesprogram så finns möjligheten att söka på egen hand. Det innebär att du själv får söka information, skicka dokument och betala terminsavgift. Lunds universitet tillhandahåller ingen vägledning.

Den bästa informationen om hur du går till väga hittar du på landspecifika informationsportaler. Du kan till exempel googla på "Study in Germany", "Study in China" och så vidare.

Ambassader, konsulat och organisationer knutna till dessa kan också ha bra information.

Innan du gör din ansökan

När du har hittat ett universitet som du vill söka till får du kontakta universitetet direkt och be om information och ansökningshandlingar. En del länder har central antagning och andra vill att du ansöker direkt till universitetet – det kan även variera inom ett land.

Ta reda på:

  • kostnad för studieavgift eller terminsavgift.
  • om universitetet är erkänt och berättigar dig att söka studiemedel från CSN.
  • om du är behörig att söka och om du uppfyller de språkkrav som krävs. 

Dina gymnasiebetyg kan behöva översättas. Mall för översättning till engelska finns på Skolverkets webbplats. Behöver du en godkänd betygsöversättning kan du söka på Kammarkollegiets webb för auktoriserade översättare.

Du kan få intyg som visar att du har behörighet för högskolestudier från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Skicka aldrig iväg dina originalbetyg. Skicka alltid kopior.

Var noggrann med din ansökan. En ofullständig eller inkorrekt ansökan kan gallras bort!

Försäkringar och säkerhet

Du som åker till ett EU-land bör skaffa dig det europeiska sjukförsäkringskortet via Försäkringskassan.

Om du väljer att studera i ett icke EU-land är det mycket viktigt att du undersöker vilka försäkringar du behöver skaffa och vad de täcker.

Relaterade länkar:

 

Möt världen på hemmaplan

Du har många möjligheter att skaffa dig internationella erfarenheter under din studietid även om du inte kan eller vill resa utomlands. Läs mer om dina möjligheter här.

Ordinarie kurs- och programutbud

Självklart kan även du som svensk student ta del av vårt ordinarie utbud av fristående kurser och utbildningsprogram på engelska.

Massive open online courses (Moocar)

Moocar är kurser som ges online och är öppna för alla intresserade, oavsett förkunskaper. Du registrerar dig på utbildningsplattformen Coursera för att delta. Observera att moocar inte ger akademiska poäng.

Special Area Studies (SAS-kurser)

Våra så kallade SAS-kurser (Special Area Studies) ger dig möjlighet att bredda din kompetens utanför ditt huvudsakliga ämnesområde. Dessutom är flera av kurserna tvärvetenskapliga och handlar om samtida samhälls- och miljörelaterade frågor.

Målgruppen för kurserna är i första hand Lunds universitets utbytesstudenter, men även du som svensk student kan ansöka.

Du kan läsa mer om SAS-kurserna på vår internationella webbplats. Observera att ansökningsprocesserna ser olika ut för utbytesstudenter och svenska studenter.

Som internationell mentor spelar du en viktig roll när våra nykomna utbytesstudenter ska komma in i livet i Lund och Sverige.

Du får chansen att knyta kontakter med studenter från alla jordens hörn, och förutom att det är roligt är det en fin merit inför ditt framtida jobbsökande.

Bli internationell mentor

Svenska och internationella studenter träffas på Språk- och litteraturcentrums Café Multilingua för att öva sig på främmande språk – även svenska. Även Eos Lunds IK, som arbetar med integration och social hållbarhet, har språkcaféer på flera platser i Lund.

I Canvas hittar du digitala aktiviteter, ofta arrangerade i samarbete med våra partneruniversitet. Aktiviteterna omfattar till exempel

  • virtuella utbyten
  • webbinarier och
  • studenttävlingar.

Nya aktiviteter läggs till kontinuerligt.

Extracurricular International Opportunities – logga in i Canvas

På några av våra fakultetswebbar kan du få tips om ytterligare internationella aktiviteter här hemma:

Och om du engagerar dig i någon av alla de föreningar, nationer eller andra studentverksamheter som finns är sannolikheten stor att du möter likasinnade från olika delar av världen.

This definitely increased my social skills and leadership skills.

      
   Stéphan, internationell fadder

Fler möjligheter på din fakultet

Beroende på var du studerar kan det finnas ytterligare möjligheter som gäller för just din utbildning eller ditt studieområde.

På fakulteternas webbplatser hittar du mer information och kontaktuppgifter:

 

Certificate of International Merits

 Certificate of International Merits  (CIM) är ett intyg om att du under din studietid har skaffat dig internationella erfarenheter genom olika interkulturella aktiviteter.

På några av våra fakulteter kan du få ett CIM utfärdat – kontakta din fakultet för mer information.

Internationella program och nätverk

Lunds universitet deltar i flera olika internationella nätverk och program som syftar till att öka samarbetet mellan universitet i olika regioner – ofta genom att underlätta utbyte för studenter. Här kan du läsa mer om dessa samarbeten:

Globalt engagemang och internationella samarbeten