Mervan Sert har en grav synnedsättning och i somras blev han klar med sin master i statsvetenskap. När han idag går in på universitetets webb tycker han fortfarande att mycket är dåligt, trots nya lagkrav på tillgänglighet.
– Fakultetens hemsidor och en del andra sidor har blivit bättre, men de stora problemen finns kvar, säger Mervan Sert och får medhåll av Peter Svensson, webbkoordinator vid universitetet som jobbar övergripande med tillgänglighetsfrågor.
– Kritiken är berättigad, säger han.
En del ger upp
För mycket vitt, tunna bokstäver och dålig kontrast är exempel på sådant som ställer till det för personer med nedsatt syn. Mervan Sert berättar att han känner personer med samma synnedsättning som han själv och som på grund av dålig tillgänglighet på webben har lämnat universitetsutbildningar i förtid och aldrig slutfört dem.
Universitetet är en myndighet och myndigheter måste leva upp till vissa minimikrav vad gäller att göra webben tillgänglig för alla. Att det är minimikrav innebär ofrånkomligen att funktionsnedsatta ändå har problem att ta till sig allt på webben även om myndigheten lever upp till kraven.
Ska vara lätt att göra rätt
För att möta lagkraven startade universitetet ett tillgänglighetsprojekt där Peter Svensson deltog. Han berättar att målet med projektet bland annat har varit att underlätta för webbpublicister att göra rätt genom att ta fram rådgivningsfunktioner och stöd. Detta finns numera på Medarbetarwebben.
Både Peter Svensson och Mervan Sert framhåller att LU inte har sämre webbtillgänglighet än något annat lärosäte. Snarare tvärtom. Enligt Peter Svensson har ett annat universitet till och med hört av sig och frågat om de får kopiera stödet och rådgivningsfunktionerna som tagits fram i Lund.
Men vägen till att bli felfri är lång.
– Då tror jag att man måste börja göra på helt andra sätt och gå mot färre antal sidor och dokument på webben, och att innehållet som blir kvar håller högre kvalitet, säger Peter Svensson och nämner användningen av webbformulär istället för pdf:er som ett sätt att höja kvaliteten.